Column: Noodtoestand is opruiing en destabilisatie
25 Jun, 00:59
foto
Post van Marcel Oostburg op Facebook.


Waarom zou Chan lopen met snode plannen voor een noodtoestand? Info hard. Deze mededeling van Marcel Oostburg, die doorgaans goed geïnformeerd is, doet nu de wenkbrauwen fronsen. Wat voor reden heeft Chan om een noodtoestand af te kondigen? En zouden wij als volk dat wel accepteren? Misschien zou juist dat het toverwoord zijn om in opstand te komen als volk.

Fake news is bedoeld om verwarring te zaaien, om te destabiliseren, om mensen te doen twijfelen. Hier is een voorbeeld van hoe er verwarring ontstaat. "De regering zal stappen ondernemen om de verspreiding van valse informatie op sociale-mediaplatforms aan te pakken. Dit wijdverbreide praktijk heeft voor veel verwarring gezorgd, zelfs bij enkele van de slimste mensen. Het verspreiden van desinformatie is voor politiek gewin. Het gaat om aanpak van berichten die laster zijn. Fake news wordt gepost over geruchten van mensen te verspreiden en hele nare dingen te doen. Mensen die geen goed nieuws hebben, verspreiden slecht nieuws. Waar er geen slecht nieuws is, creëren ze onwaarheden. Nepnieuws kan levens ontwrichten en negatief beïnvloeden."

"Zelfs mensen met een diploma die aan de hoogste instellingen van het land hebben gestudeerd, zijn niet meer in staat de onzin te onderscheiden die op hun telefoons terechtkomt. Veel mensen kijken naar onzin en kunnen niet onderscheiden wat het is. Alles wat op hun scherm verschijnt, beschouwen ze als feiten. Het werkt samenzweringen in de hand en wordt gebruikt om te misleiden en verkeerd te informeren”.

Hmmm... bent u nu helemaal verward geraakt over dat de regering stappen gaat ondernemen om fake news aan te pakken... Ik bedoel niet de regering van Chan, maar de premier van Jamaica, Andrew Holness heeft deze woorden afgelopen weekend uitgesproken. Kijk hoe snel verwarring kan ontstaan over een mededeling. Heel de wereld heeft te kampen met nepnieuws. Maar vooral in de verkiezingstijd blijkt dat personen worden ingehuurd om vals nieuws te verspreiden. Dat was ook al het geval in 2020 en op weg naar 2025 zal met nog meer verve onwaarheden worden verspreid. Het zal nog moeilijker worden om de waarheid van onwaarheid te onderscheiden. Deze dingen maken helaas dat de gewraakte muilkorfwetten niet op de brandstapel terechtkomen!

Maar om terug te komen op 'de harde informatie over noodtoestand'. Er zijn niet alleen spanningen in politieke partijen, maar ook in de coalitie. Chan heeft eerder aangekondigd dat in de tweede helft het op scoren aankomt. Elke dag blijkt bij de EK-wedstrijden en Copa America dat wie niet scoort onverbiddelijk eruit ligt. En de VHP is niet van plan te verliezen. De voetbalwedstrijd gaat dus tussen VHP en de ABOP. Beide willen scoren, maar het is Chan die uiteindelijk gaat beslissen. Deze spanning in de coalitie, noch het oppakken van ex-baas, kan zorgen voor een noodtoestand! Dus het gaat hier om opruiing en destabilisatie!

Nita Ramcharan

Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July