EK 2024: Spaanse jeugdsensaties doen Italië wankelen
20 Jun, 18:11
Nico Williams was de Italiaanse defensie keer op keer de baas. (Getty Images)

Spanje wint met 1-0 van Italië en stelt zijn plek in de volgende ronde veilig. Zowel Spanje als Italië had de eerste wedstrijd gewonnen en kon bij winst de achtste finales bereiken. De Italianen staan er om bekend vanuit een gesloten verdediging te spelen en zo nu en dan een uitbraak te forceren en dat scheen vandaag ook het wedstrijdplan te zijn. Deze strategie leed echter schipbreuk tegen het sterk aanvallend spel van de Spanjaarden die de wedstrijd volledig domineerden. Toch slaagden de Italianen dankzij hun sluitpost erin de Spanjaarden van het scoren af te houden. Partijen gingen bij een brilstand de kleedkamers in.

Spanje begon zoals verwacht sterk aanvallend aan het treffen en drong Italië terug op de eigen helft. De eerste goede scoringskans was dan ook voor Spanje toen Nico Williams in de 2e minuut de achterlijn haalde en het leder precies op het hoofd van Pedri legde, die vervolgens kopte op het doel, maar doelman Gianluigi Donnarumma op zijn weg vond.

In de 10e minuut bereikte aanvoerder Alvaro Morata, Williams met een fraaie diagonale pass, maar deze verzuimde om de eerste klap uit te delen en zag zijn inzet naast het doel belanden. Hierna waren er meerdere halve kansen die met gemak opgeruimd werden door de Italiaanse defensie.

Pas na ongeveer een kwartier spelen verschenen de Italianen op de afspraak en het duurde tot de 21e minuut voordat ze als collectief het vijandelijke strafschopgebied binnendrongen, echter hoefde doelman Unai Simón niet in actie te komen omdat de voorzet niet zuiver was.

De jongelingen Williams en Yamal Lamine oogstten veel lof met hun fraaie acties waarmee ze de Italiaanse defensie meerdere malen in de luren legden. Bruisend van zelfvertrouwen deden ze onbevreesd de trukendoos open en verhoogden daardoor de amusementswaarde van de wedstrijd.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd in de eerste helft, lukte het eindelijk aan Italië om het eerste schot richting het doel af te vuren, maar Federico Chiesa mikte te hoog waardoor doelman Simón niet in actie hoefde te komen.

Na de pauze was hetzelfde spelbeeld te zien en had Spanje ook nu weer de gelegenheid om de leiding te nemen, maar Pedri had zijn vizier niet op scherp, nadat hij in het strafschop gebied werd aangespeeld door Marc Cucurella.
Luttele minuten later viel het Spaanse doelpunt eindelijk toen Riccardo Calafiori een voorzet van Williams in het eigen doel werkte: 1-0.

De Italianen verlieten toen hun defensief plan en gingen naarstig op zoek naar de gelijkmaker, waardoor er gevaar ontstond in het Spaanse strafschopgebied. In de 70e minuut schudde Williams de verdedigers van zich af, maar zijn inzet belandde op de deklat.

Niet lang daarna werden de jeugdige Spaanse gangmakers naar de kant gehaald en kreeg Italië meer vat op het spel, maar tot scoren kwam de regerende kampioen niet. Spanje wint dus met 1-0 en heeft daarmee de achtste finales bereikt, terwijl Italië in de laatste groepswedstrijd nog volop aan de bak moet tegen Kroatië.