Bosbranden bedreigen unieke ecosysteem Brazilië
10 Jun, 22:53
foto
De wetlands herbergen een grote verscheidenheid aan flora en fauna. (Foto: Reuters)


Brandweerlieden bestrijden bosbranden in de Pantanal in Brazilië, 's werelds grootste tropische wetland. De Pantanal is de thuisbasis van jaguars, gigantische miereneters en gigantische rivierotters. Bijna 32.000 hectare is al verwoest door de branden in de deelstaat Mato Grosso do Sul, melden lokale media.

Klimaatexperts zeggen dat het bosbrandenseizoen dit jaar eerder is begonnen en intenser is dan in voorgaande jaren.

Brandweerlieden zeiden dat hun inspanningen om de vlammen te doven dit weekend, werden belemmerd door harde wind. Er is in de regio ook minder regen gevallen dan in andere jaren, waardoor de branden zich gemakkelijker konden verspreiden.

Het aantal branden is vanaf het begin van het jaar tot en met 9 juni 935% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE).

De stijging is bijzonder zorgwekkend, omdat het hoogseizoen voor bosbranden pas in juli begint.

De staatsautoriteiten van Mato Grosso do Sul riepen in april de noodtoestand voor het milieu uit en zeiden dat de lage regenval ideale omstandigheden voor bosbranden creëerde.

Het aantal branden tot nu toe in 2024 is het hoogste sinds 2020, wat het slechtste jaar ooit was wat betreft Pantanal-branden. In dat jaar werd ongeveer 30% van de Pantanal door brand verteerd.

Het verschil in het aantal branduitbraken tot nu toe dit jaar ten opzichte van vorig jaar is nu al enorm. Tussen 1 januari en 9 juni 2023 zijn 127 branden gemeld. In dezelfde periode dit jaar was dat aantal 1.315.

Vinicius Silgueiro van de lokale NGO Instituto Centro da Vida vertelde persbureau Reuters dat "het meest zorgwekkende is dat we zelfs in het regenseizoen deze toename van het aantal branden hadden".

Silgueiro waarschuwde dat de situatie waarschijnlijk nog verder zou verslechteren op het hoogtepunt van het droge seizoen in augustus en september.

Vorige week kondigde de Braziliaanse federale regering aan dat zij zou samenwerken met de deelstaatregeringen van Mato Grosso do Sul en Amazonia, om bosbranden te bestrijden.

Minister van Milieu Marina da Silva zei dat het van cruciaal belang is om sneller op branden te reageren en tegelijkertijd meer te doen om te voorkomen dat deze überhaupt uitbreken.
Advertenties