Column: Oefenwedstrijden
06 Jun, 00:59
foto
Suriname wint met 4-1 van Saint Vincent.


oefenwedstrijden

Natio heeft de eerste klap uitgedeeld in de kwalificatiereeks op weg naar de eindronde in 2026. De bezoeker werd uiteindelijk opzij gezet in een wedstrijd die niet op een al te hoog tempo werd afgewerkt. Voor de ploeg die stuk voor stuk uit kanjers bestaat was deze ontmoeting meteen ook een goede gelegenheid om op elkaar ingespeeld te raken. Hoewel Natio een goede start had, was het gemis van oefenwedstrijden duidelijk merkbaar. Voorzetten kwamen niet goed aan, de bal werd meerdere malen niet goed meegenomen en zenuwen speelden enkele spelers parten, waardoor er vaker dan gewenst, balverlies werd geleden. Velen waren naar het stadion getogen om de grote namen die zijn aangesloten bij Natio, van nabij mee te maken en werden niet teleurgesteld. Van de keuzeheer mochten alle drie de nieuwelingen aan de start verschijnen, hetgeen achteraf gezien het niveauverschil met de tegenstander, toch goed uitpakte.

Hoewel Natio de wedstrijd uiteindelijk won, moet worden opgemerkt dat oefenwedstrijden cruciaal zullen zijn om het uiteindelijke doel te kunnen bereiken. Er is nog veel werk aan de winkel in de voorhoede, want doordat de kansen in de opening onbenut bleven, kreeg Natio het later in deze speelperiode onnodig moeilijk. De bondscoach zal moeten werken aan een efficiëntere voorhoede die de gecreëerde kansen meteen afmaakt, want niet in elke wedstrijd zullen de kansen zo gemakkelijk langskomen. Voorts liet de zakelijkheid van tijd tot tijd te wensen over en werden er onnodig kansen weggegeven. Vooral in de achterhoede was het gemis aan onderling begrip, duidelijk te merken en is het zaak dat daar voldoende aandacht aan wordt besteed in het vervolgtraject.

Het afwerken van oefenwedstrijden is cruciaal voor elk nationaal elftal, omdat het een samengestelde groep spelers betreft die voor slechts korte periodes bij elkaar is. De bondscoach ziet zich voor de uitdagende taak gesteld om de groep in die korte periodes te transformeren tot een goed samenwerkend geheel. In het geval van Natio is het zelfs uitdagender, omdat spelers van heinde en verre moeten overvliegen en sommigen daardoor later aansluiten, waardoor de beschikbare tijd aanzienlijk minder wordt. Daarnaast zijn de meeste spelers actief in Europa, waardoor het klimaat in deze regio een niet te onderschatten weerstand is en tijdens wedstrijden in het nadeel werkt van Natio. Om dit euvel enigszins te minimaliseren is het zaak dat de bondscoach deze spelersgroep zoveel als mogelijk toernooien en oefenwedstrijden laat afwerken, zodat er gewenning optreedt.

Het leiden van een nationale ploeg is dus geen eenvoudige taak, daarom is het zaak dat geen enkel moment onbenut gelaten wordt om te werken aan het smeden van deze unieke mix van uitmuntende spelers, tot een goed geheel dat in staat is prestaties neer te zetten. Voorts moeten alle actoren het team waar mogelijk, ondersteunen. Het heeft geen zin om spelers en de staf onnodig te bekritiseren, omdat elk begin moeilijk is. Er is in ieder geval getoond dat het elftal veerkrachtig is en in staat is achter de verdediging van de tegenstander te komen. Nu is het noodzakelijk om de geconstateerde tekortkomingen bij te schaven en te blijven focussen op het beoogde doel.

Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July