Column: Rationele Vaessen/Burnet
23 May, 00:59
foto
Foto: soccernews.nl


Rationeel, is inderdaad het woord dat de beslissing van Etienne Vaessen/Burnet, het beste weergeeft. De doelverdediger van eredivisionist RKC Waalwijk is een geboren Nederlander die vanwege zijn kwaliteiten eens opgeroepen zou kunnen worden voor Oranje. Hij zou dan wel enkele andere sluitposten voor zich moeten dulden en daardoor meteen op de bank belanden en misschien helemaal niet aan spelen toekomen. Gebruikmakend van de rede en logica, heeft Etienne die een Surinaamse grootvader heeft, besloten om voor Natio uit te komen. De manier waarop Etienne zijn keus verklaart, toont aan dat hij een vechtersmentaliteit heeft. Hoewel hij -het initiatief aan anderen overlatend- zou kunnen wachten op een kans bij Oranje, heeft hij nu het heft in eigen hand genomen om zijn carrière als international te beginnen voor Suriname. Deze stap is zeker geen opwelling geweest, want hij is zich ervan bewust dat hij door de concurrentie bij Oranje, waarschijnlijk als derde doelman op de bank zou belanden. Etienne heeft op basis van verkregen informatie van daartoe bevoegde actoren, gekozen voor Natio met het vooruitzicht op veel meer speelminuten.

Elke serieuze voetballer wil graag in actie komen op een mondiale eindronde en andere regionale kampioenschappen. Het maakt dan niet uit of je er komt namens Oranje of Natio, belangrijk is dat je er staat. Enkel meegaan om de bank warm te houden is verre van ideaal, dus aansluiting zoeken bij een selectie met een reële kans op speeltijd, lijkt logisch. Grote toernooien zijn gelegenheden bij uitstek om gezien te worden, daarom doen carrièrevoetballers hun uiterste best om op de radar te blijven van de bondscoach. Op zo een toernooi heb je de beste voetballers bij elkaar dus zijn er talrijke scouts die namens grote clubs op zoek zijn naar spelers die het verschil kunnen maken. Hier staan spelers bij wijze van spreken in de ‘etalagekast’, wachtend op een koper. Uitverkoren worden om deel te nemen aan een groot toernooi is dus meer dan een leuke ervaring, het is eerder een uitgelezen kans om jouw carrière een boost te geven.

Uitkomend voor Natio, zal Etienne de naam Burnet op zijn shirt dragen. Ook hierin blijkt dat ratio bij de sluitpost prevaleert boven emotie. Voor menigeen zou dit vereiste een struikelblok kunnen zijn, maar Burnet kijkt naar het grotere geheel. Om als international van Suriname te kunnen voetballen, is hij genoodzaakt de naam te gebruiken van zijn Surinaamse grootvader, aan wie hij deze mogelijkheid dankt. Het dragen van de naam Burnet tijdens internationale wedstrijden, verandert niets aan de persoon Etienne Vaessen, maar opent slechts deuren voor deze carrièrebewuste voetballer. Een leuke meevaller van deze shirtnaam is dat die al bekend is bij het Surinaamse publiek.

Als de overige beroepsvoetballers die goed presteren bij hun club, maar de zoveelste zijn in de pikorde bij Oranje, evenals Etienne op basis van de ratio een keus maken om voor Natio uit te komen, kunnen ook zij deelgenoot zijn van de mooie ontwikkeling die Natio ondergaat. Ga voor jezelf na of er een reële kans bestaat om Oranje te halen, vraag je daarna af of je grote toernooien slechts als toeschouwer wilt bijwonen en handel vervolgens op basis van de rede. Hoewel er nu al een heel goed elftal op de been gebracht kan worden, is het nu de tijd om jouw schouders onder het werk te zetten om met vereende krachten kwalificatie voor het wereldkampioenschap te realiseren. Langer talmen zou kunnen inhouden dat deze uitgelezen kans aan je voorbij gaat, want alleen voor spelers met karakter is er een plaats bij Natio, profiteurs wijzen we graag de deur.

Mireille Hoepel

Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July