VN-chef wil 'onmiddellijk staakt-het-vuren' in Gaza
13 May, 09:13
foto
Ontheemde Palestijnen evacueren op 11 mei uit het Tal al-Zaatar-kamp voor Palestijnse vluchtelingen in de noordelijke Gazastrook. (Foto: AFP)


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft zijn oproep voor "een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren" in de Gazastrook hernieuwd, aangezien Israëlische troepen sinds het begin van de aanvallen in oktober, meer dan 35.000 Palestijnen in het belegerde gebied hebben gedood, zeggen functionarissen.

In een videotoespraak voor internationale donoren die zondag in Koeweit bijeenkwamen, riep Guterres ook op tot "de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gevangenen die door Hamas worden vastgehouden, en tot een onmiddellijke toename van de humanitaire hulp" aan Gaza.

"Een staakt-het-vuren zal slechts het begin zijn", zei hij in de video, waarbij hij waarschuwde dat "het een lange weg zal zijn terug van de verwoesting en het trauma van deze oorlog".

Terwijl Guterres zijn pleidooi herhaalde, raakten de Israëlische strijdkrachten meerdere punten in Gaza, waardoor opnieuw honderdduizenden vluchtelingen die al op de vlucht waren voor de oorlog, verdreven werden. Israëlische tanks rolden Jabalia binnen, terwijl bij meerdere aanvallen tientallen mensen omkwamen in Beit Lahiya in het noorden en Rafah in het zuiden.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldde dat ten minste twaalf lichamen zijn aangekomen in het Kamal Adwan-ziekenhuis in de stad Beit Lahiya na wat het omschreef als de Israëlische 'tapijtbomaanslag'.

Emad Oudeh, inwoner van Beit Lahiya, vertelde Al Jazeera dat ze niet wisten waar ze heen moesten,, nu de Israëlische aanvallen heviger werden. "Wij zijn geschokt. We weten niet wat we moeten doen. We zijn fysiek en mentaal uitgeput. We staan op het punt gek te worden."

Tareq Abu Azzoum van Al Jazeera, die rapporteert vanuit Deir el-Balah in centraal Gaza, zei dat Israëlische tanks "dieper" het vluchtelingenkamp Jabalia zijn binnengegaan.

Jabalia is het grootste van de acht vluchtelingenkampen in Gaza en biedt onderdak aan ruim 100.000 mensen, van wie de meesten afstammelingen zijn van Palestijnen die uit steden en dorpen in wat nu Israël heet, werden verdreven tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, die leidde tot de oprichting van de staat Israël.

"We hebben van ooggetuigen ter plaatse, in dat zeer dichtbevolkte gebied, gehoord dat militaire tanks evacuatiecentra en woongebouwen omsingelen", zei Abu Azzoum.

Degenen die het Israëlische bombardement ontvluchten, hebben ook te kampen met een acuut tekort aan voedsel en medische benodigdheden in de gebieden waar zij onderdak hebben gezocht.

Mahmoud Basal van de Palestijnse Civiele Bescherming in Gaza zei dat er geen medische diensten of humanitaire hulp meer wordt verleend aan ontheemden in het noordelijke deel van de Gazastrook.

"We hebben 80 procent van onze capaciteiten verloren en niemand reageert op de oproepen die we doen aan internationale instellingen", zei de woordvoerder van de civiele bescherming in een verklaring.

Imad Abu Zayda, een spoedarts in Jabalia, vertelde Al Jazeera dat de meeste gewonden die in zijn ziekenhuis aankwamen vrouwen en kinderen waren, en beschreef de situatie als nijpend.

"We werken met minimale faciliteiten. Geen licht vanwege het gebrek aan brandstof en er is geen medisch supplement beschikbaar omdat Israël zijn activiteiten in het gebied heeft uitgebreid. We hebben geen zuurstof om aan patiënten te geven", zei hij.

'Geen veilige plek in Gaza'
In centraal Gaza meldde het departement voor civiele bescherming zondag ten minste twee dodelijke slachtoffers, een vader en een zoon, beide artsen, bij een Israëlische aanval in Deir el-Balah.

Verder naar het zuiden, in Rafah, de zuidelijkste stad van Gaza langs de grens met Egypte, zei het Koeweitse ziekenhuis dat het de lichamen ontving van 18 mensen die de afgelopen 24 uur zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) gaf een soortgelijke schatting van "ongeveer 300.000 mensen" die Rafah de afgelopen week zijn ontvlucht, en hekelde in een post op X de "gedwongen en onmenselijke ontheemding van Palestijnen" die "nergens veilig heen kunnen gaan" in Gaza.

Palestijnen in Rafah, van wie velen ontheemd waren door de gevechten elders in het gebied, stapelden watertanks, matrassen en andere bezittingen op voertuigen en maakten zich klaar om opnieuw te vluchten.

"De artilleriebeschietingen stopten al een aantal dagen helemaal niet", zegt Mohammed Hamad (24) die oostelijk Rafah heeft verlaten en naar het westen van de stad is gegaan. "Er is geen veilige plek in Gaza waar we kunnen schuilen."

Inwoners kregen te horen dat ze naar de 'humanitaire zone' van al-Mawasi, aan de kust ten noordwesten van Rafah, moesten gaan, hoewel hulpgroepen hadden gewaarschuwd dat deze niet klaar was voor een toestroom van mensen.

EU-chef Charles Michel zei echter op sociale media dat Rafah-burgers werden bevolen zich naar "onveilige zones" te begeven, en noemde dit "onaanvaardbaar".
Advertenties

Saturday 27 July
Friday 26 July
Thursday 25 July