Ramdin er verbaasd over dat C-47 naar de rechter wil
02 May, 06:48
foto
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking


Dat C-47 de regering voor het gerecht wil slepen naar aanleiding van de  verhogingen van de  stroomtarieven, bevreemdt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Tegenover Starnieuws zegt hij dat iedereen op basis van de democratische beleving onder deze regering vrij kan stappen naar de rechter, terwijl onder andere omstandigheden dat niet mogelijk was. 

Ramdin benadrukt dat hij het vreemd vindt dat C-47 die richting tracht op te gaan. Naar zijn zeggen hebben de overheid, de vakbeweging, bedrijfsleven en de Energie Bedrijven Suriname, om de tafel gezeten over het traject van de verdere aanpassing van de stroomtarieven. De bewindsman legt uit dat er een voorstel is geweest dat door de regering is overgenomen om een tarievencommissie te benoemen. De commissie onder leiding van vakbondsleider Dayanand Dwarka (C-47) heeft de adviezen uitgebracht. Grotendeels waren de vertegenwoordigers van de commissie eens dat de aanpassing nodig is.

Volgens de minister moet men één ding beter gaan begrijpen in plaats van zich te focussen op de 40% verhoging. Er moet naar gekeken worden hoe de regering is omgegaan met de sociaal zwakkeren in dit proces. Niemand zegt iets over het feit dat mensen die tot en met 500 KWH verbruiken, volledig door de regering gesubsidieerd zullen worden. Indien iemand 900 KWH verbruikt en de rekening op SRD 600  neerkomt, zal die maar SRD 200 moeten betalen, want de overheid komt met SRD 400 in, stelt Ramdin.  

De regering heeft de maatregel moeten nemen, omdat er nog veel wordt uitgegeven aan subsidies. Jaarlijks moet de overheid SRD 4.4 miljard geven aan de EBS. Door deze verhoging zal de subsidie worden gehalveerd naar SRD 2.2 miljard. Volgens Ramdin is deze maatregel bedoeld om de economie gezond te maken. Er is voor gekozen om over te stappen van object subsidie naar subject subsidie. Door de zwakke huishoudens te ondersteunen geeft de overheid SRD 800 miljoen uit. “Wij subsidiëren niet iedereen, maar groepen die dat het hardst nodig hebben, komen wij als regering tegemoet,” laat de bewindsman optekenen. Hij voegt eraan toe dat de inefficiënties bij EBS ook onder de loep zullen worden genomen, alsook de contracten met Staatsolie. 

Advertenties