Amerikaanse $ 95 miljard hulppakket overleeft eerste horde
21 Apr, 00:57
foto
Vlaggen wapperen terwijl pro-Oekraïense supporters demonstreren buiten het Amerikaanse Capitool. (Foto: Reuters)


Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag met brede steun van beide partijen een wetgevingspakket van 95 miljard dollar aangenomen dat veiligheidssteun biedt aan Oekraïne, Israël en Taiwan. De goedkeuring volgt na bittere bezwaren van Republikeinse hardliners.

De wetgeving gaat nu naar de Senaat met een Democratische meerderheid, die ruim twee maanden geleden een soortgelijke maatregel heeft aangenomen. Amerikaanse leiders, van de Democratische president Joe Biden tot de Republikein Mitch McConnell, de top van de Senaat, hadden er bij de omstreden Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, op aangedrongen om erover te stemmen.

De Senaat zal dinsdag beginnen met de behandeling van het door het Huis aangenomen wetsvoorstel, met enkele voorlopige stemmingen die middag. De definitieve goedkeuring wordt ergens volgende week verwacht, wat de weg zou vrijmaken voor Biden om de wet te ondertekenen.

De wetsvoorstellen voorzien in 60,84 miljard dollar om het conflict in Oekraïne aan te pakken, inclusief 23 miljard dollar om Amerikaanse wapens, voorraden en faciliteiten aan te vullen; 26 miljard dollar voor Israël, inclusief 9,1 miljard dollar voor humanitaire behoeften, en 8,12 miljard dollar voor de Indo-Pacific, inclusief Taiwan.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak zijn dank uit en zei dat Amerikaanse wetgevers actie hebben ondernomen om 'de geschiedenis op het goede spoor te houden'. "De cruciale Amerikaanse hulpwet die vandaag door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen, zal voorkomen dat de oorlog zich uitbreidt, zal duizenden en duizenden levens redden en onze beide landen helpen sterker te worden", zei Zelensky op X.

Het was onduidelijk hoe snel de nieuwe militaire financiering voor Oekraïne zal opraken, wat waarschijnlijk aanleiding zal geven tot een roep om verdere actie door het Congres.

Biden, die er sinds vorig jaar bij het Congres op had aangedrongen de aanvullende hulp aan Oekraïne goed te keuren, zei in een verklaring: "Het komt op een moment van ernstige urgentie, nu Israël wordt geconfronteerd met ongekende aanvallen vanuit Iran en Oekraïne onder voortdurende bombardementen vanuit Rusland."

De stemming over de goedkeuring van de financiering voor Oekraïne was 311 tegen 112. Het is veelbetekenend dat 112 Republikeinen tegen de wetgeving waren, terwijl er slechts 101 voorstander waren.

"Mike Johnson is een lamme eend... hij is klaar", zei de extreemrechtse Republikeinse vertegenwoordiger Marjorie Taylor Greene achteraf tegen verslaggevers.

Ze is een vooraanstaand tegenstander geweest van het helpen van Oekraïne in zijn oorlog tegen Rusland en heeft stappen ondernomen die dreigen Johnson uit zijn ambt te ontzetten vanwege deze kwestie. Greene stopte daar zaterdag echter mee.

Tijdens de stemming zwaaiden verschillende wetgevers met kleine Oekraïense vlaggen toen duidelijk werd dat een deel van het pakket op weg was naar goedkeuring. Johnson waarschuwde de wetgevers dat dit een "schending van het decorum" was.

Ondertussen hebben de acties van het Huis van Afgevaardigden tijdens een zeldzame zitting op zaterdag enkele barsten blootgelegd in wat over het algemeen solide steun voor Israël binnen het Congres is. De afgelopen maanden hebben progressieve Democraten hun woede geuit over de Israëlische regering en haar verloop van de oorlog in Gaza.

Bij de stemming van zaterdag, waarbij de Israëlische hulp met 366 tegen 58 werd aangenomen, waren er 37 Democraten en 21 Republikeinen in de oppositie.

De goedkeuring van de langverwachte wetgeving werd nauwlettend in de gaten gehouden door Amerikaanse defensiebedrijven, die in aanmerking zouden kunnen komen voor grote contracten voor de levering van uitrusting aan Oekraïne en andere Amerikaanse partners.

Johnson heeft er deze week voor gekozen om de dreigementen van de harde lijn van zijn lastige meerderheid van 218-213 te negeren en de maatregel naar voren te schuiven die de financiering van Oekraïne omvat, terwijl het land worstelt met het afweren van een twee jaar durende Russische invasie.

Het ongebruikelijke pakket van vier wetsvoorstellen omvat ook een maatregel die een dreigement omvat om de sociale media-app TikTok van Chinese handen te verbieden en de mogelijke overdracht van in beslag genomen Russische activa naar Oekraïne.

Sommige republikeinen die zich krachtig verzetten tegen verdere hulp aan Oekraïne, voerden aan dat de Verenigde Staten zich deze hulp niet kan veroorloven gezien de stijgende staatsschuld van 34 biljoen dollar. Ze hebben herhaaldelijk de dreiging geuit om Johnson af te zetten, die in oktober voorzitter werd nadat zijn voorganger, Kevin McCarthy, door partijhardliners werd afgezet.

"Het is niet de perfecte wetgeving, het is niet de wetgeving die we zouden schrijven als de Republikeinen de leiding zouden hebben over zowel het Huis van Afgevaardigden, de Senaat als het Witte Huis", zei Johnson vrijdag tegen verslaggevers. "Dit is het best mogelijke product dat we onder deze omstandigheden kunnen krijgen om aan deze werkelijk belangrijke verplichtingen te voldoen."

Afgevaardigde Bob Good, voorzitter van de hardline House Freedom Caucus, vertelde verslaggevers vrijdag dat de wetsvoorstellen een "afglijden in de afgrond vertegenwoordigen van een grotere begrotingscrisis en het laatste Amerika-beleid dat een afspiegeling is van Biden en (Democratische Senaat Meerderheidsleider Chuck) Schumer en Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Hakeem) Jeffries, en weerspiegelen niet het Amerikaanse volk."

Maar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die een enorme invloed heeft in de partij, sprak op 12 april zijn steun uit voor Johnson en zei donderdag in een post op sociale media dat het overleven van Oekraïne is belangrijk voor de VS.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May