Het wereldverschil tussen slavernij en contractarbeid
Radjinder Bhagwanbali, de geestelijke eigenaar van het woord ‘tot koeliegemaakten’ (in navolging van tot slaafgemaakten), stelt onder meer dat de Hindostaanse contractarbeiders substituutslaven waren. Dit klopt echter niet. Ze waren slechts 5 jaar gebonden aan een contract met de Nederlandse overheid en geen eigendom van de planter. Tot slaafgemaakten werden ontmenselijkt. Na verkoop werden zij eigendom van degene die hen had gekocht en werden zij gebrandmerkt. Zij waren bezit van de planter en hoorden bij het onroerend goed van de plantage.
De Hindostaanse contractarbeider daarentegen was uit vrije wil een contract aangegaan, al is een heel klein deel misleid en onvoldoende geïnformeerd geweest. Er was sprake van een strenge selectie met drie, soms vier medische keuringen alvorens de contractarbeider op de boot naar Suriname mocht stappen en dat waren grote zeil- of stoomschepen met redelijk goede voorzieningen aan boord. Tot slaafgemaakten werden in barre en onhygiënische omstandigheden met zeilschepen vervoerd; als haringen in een ton werden zij in het ruim ondergebracht.
De Brits-Indische contractarbeiders verdienden aangekomen in Suriname een loon en hadden recht op gratis terugkeer. Na 5 jaar waren zij vrij en konden vrijelijk beslissen of zij een nieuw contract aangingen. De slaafgemaakten kregen geen loon voor hun arbeid. Zij kregen gratis voedsel. Naast banaan en aardvruchten werd voedsel geïmporteerd van meestal inferieure kwaliteit, zoals bakkeljauw, haring en gezouten vlees. Dit voedsel was bepaald niet gezond, omdat er sprake was te veel zoutinname. Voor Hindostanen werd reeds op het schip gezorgd voor een gezond menu en in Suriname werd voor hen rijst en blo(e)m (voor de bereiding van roti) geïmporteerd, die ze wel zelf moesten betalen.
Belabberd
De huisvesting van slaafgemaakten was zeer belabberd; men woonde vaak in barakken en in krotten. Hindostaanse contractarbeiders woonden in het begin in opgeknapte slavenbarakken. Om deze reden werd eind 1874 de immigratie van contractarbeiders stopgezet en pas na garantie op betere huisvesting weer in 1877 opengesteld. Er werden zogeheten koeliewoningen gebouwd met veranda en kookramen.
De gezondheidsvoorzieningen voor tot slaafgemaakten waren eveneens belabberd; ook voor hun nakomelingen. Hindostaanse contractarbeiders hadden goede gezondheidsvoorzieningen. Begin twintigste eeuw had Nederland de Geneeskundige School gesloten, maar de Britse regering eiste heropenstelling om nieuwe gouvernementsartsen op te leiden en te stationeren op de plantages.
Geschiedvervalsing
Bhagwanbali doet aan geschiedvervalsing. Hij doet voorkomen alsof ruim 5.000 personen allen tijdens de contractperiode door uitputting/mishandeling zijn overleden. Dit is onjuist. De contractperiode duurde 47 jaar (1873-1920). Dat is een lange periode, waarbij velen gewoon door ouderdom zijn gestorven: ook verdrinking, ziekten etc. De gemiddelde levensverwachting was bovendien toen ook veel lager.
Mariënburg
Dankzij contractarbeid hebben Hindostanen in Suriname kansen gepakt en zijn ze vooruit gekomen. De periode van de contractarbeid kende echter ook verzet en opstand tegen uitbuiting en onrecht. Wat dit betreft vind ik dat er wel excuses kunnen worden gevraagd voor het doodschieten van contractarbeiders tijdens de opstand op Mariënburg in 1902, alsmede het dumpen van deze lijken in een massagraf. Er werd ongebluste kalk gebruikt, zodat het graf onvindbaar is. Er moet ook compensatie/reparatie en eerherstel voor de tragedie op Mariënburg volgen.
Chan Choenni
Vandaag
Gisteren
- Actie bij Medische Zending: personeel eist uitbetaling toegezegde middelen
- Lancering StarTV nationaal en internationaal
- Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
- OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
- 'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
- Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
- VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
- Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
- Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
- Meer momenten van zon vandaag
- Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
- Column: Gefocust blijven
- Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
- Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter
Eergisteren
- NDP: Bouwen aan een duurzaam en inclusief groeimodel
- Sibibusi Beweging: Democratie vraagt betrokkenheid
- Staat gaat in hoger beroep tegen vonnis zaak Wan Okasi
- IsDB keurt US$ 75 miljoen goed voor nieuwbouw AZP
- Advocaat Sitaram: Geen case tegen ex-minister Somohardjo
- EU-gezanten bereiken akkoord over wapenfonds van 150 miljard euro
- Honderd militairen ingezet voor verkiezingssurveillance
- De Paradox van het Denken en de Macht (slot)
- Live inzicht in kiezersopkomst en telling via nieuwe app
- Gewapende overval magazijn Kirpalani: Twee security guards mishandeld
- Lucky Store heropent na verwoestende brand: Issa wil structureel optreden
- Veel beloftes, weinig plan: BINI fileert partijprogramma’s
- Ramadhin: Integriteit in de zorg is geen keuze, maar een vereiste
- Nog meer bewolking en buien
- Taxiën door de politiek: "Als ik een keer president word..."
- Caricom-waarnemers: Geen signalen over verkiezingsfraude
- Column: De illusie en onze Guyanese ‘vrienden’
- Eskak teleurgesteld: We zijn terug bij af zonder artikel 27