Cuba: Drugsgebruik neemt toe, vooral onder jongeren
11 Apr, 02:57
foto
Drugsgebruik in Cuba is toegenomen, vooral onder de jongeren.


Cuba zei woensdag dat het illegale drugsgebruik op het Caribische eiland toeneemt, een klap voor het land dat er decennia lang trots op is geweest de illegale handel en het gebruik van verdovende middelen onder controle te houden.

Een gezondheidsfunctionaris zei dat het eiland stappen onderneemt om het groeiende drugsgebruik te 'controleren en in te dammen', vooral onder jongeren, maar erkent de tekortkomingen te midden van een steeds ernstiger wordende economische crisis.

"In Cuba is er de afgelopen jaren sprake geweest van een toename van het drugsgebruik, en adolescenten en jongeren vormen de meest kwetsbare groep", zegt Dr. Alejandro García, directeur van het Centrum voor Geestelijke Gezondheid van Centraal Havana, in een interview in de door de staat gerunde krant Granma.

De Cubaanse regering voert al lange tijd een beleid van 'nultolerantie' ten aanzien van drugs, en het eiland heeft al lang een reputatie wat betreft de strenge straffen voor allerlei vormen van misdaad.

De recente economische neergang, de ergste in decennia, gaat gepaard met een sterke perceptie van de stijgende misdaad op het eiland en een toename van het drugsgebruik.
"De economische situatie heeft om verschillende redenen grote gevolgen", zei García, wijzend op een afname van gespecialiseerd personeel. "Er zijn gemeenten waar geen psychiaters zijn of die het fenomeen verslavingen direct aanpakken."

De Cubaanse autoriteiten zeiden dat de rechtbanken van het land in 2023 689 mensen hadden veroordeeld die verband hielden met drugshandel en -gebruik en merkten op dat het Wetboek van Strafrecht "bezit en handel in illegale drugs bestraft met straffen van 4 tot 30 jaar gevangenisstraf, inclusief levenslange gevangenisstraf en maximaal het doodvonnis."

García heeft niet bekendgemaakt welk soort drugs op het eiland wordt geconsumeerd, maar zegt dat er 'nieuwe chemicaliën' zijn opgedoken die de autoriteiten in staat stellen het gebruik ervan in bedwang te houden.

Cuba ligt aan een belangrijke drugssmokkelroute die al tientallen jaren door mensenhandelaars wordt gebruikt om cocaïne, marihuana en andere drugs per boot en lichte vliegtuigen van Midden- en Zuid-Amerika naar het noorden naar de Verenigde Staten te vervoeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May