Oproep voor wereldvrede tijdens Ied-gebed SIV
11 Apr, 00:01
foto
Gastheer, voorzitter van SIV, Robbert Bipat (4e van links) en zijn gasten van verschillende religieuze groepen. Zij waren aanwezig bij het Ied-gebed gisteren in de moskee aan de Keizerstraat.


De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) heeft voor het Ied-gebed gisteren ook leden uitgenodigd van de Interreligieuze Raad in Suriname, de Joodse buren van de hoofdmoskee aan de Keizerstraat en de Stichting Hindoestaanse Immigratie. De voorzitter van de SIV, Robbert Bipat, ging dieper in op de betekenis van de heilige maand Ramadan, die is afgesloten met Ied-ul-Fitr.

Bipat wees op de spirituele verheffing van het vasten. Het gaat niet alleen om het onthouden van voedsel van zonsopkomst tot zonsondergang. Met het vasten wordt ook medeleven getoond met degenen die geen eten hebben. Hij voerde aan dat er meer dan genoeg voedsel is op aarde om iedereen te voeden, maar helaas hebben velen dagelijks geen eten. Hij stond ook stil bij de vele conflicten in de wereld die zoveel levens eisen. Bipat ondersteunt de oproep van de paus voor vrede. De boodschap van het Vaticaan is uitgesproken in de moskee door bisschop Karel Choennie.


Christenen en moslims: Doof het oorlogsvuur en steek de kaars van de vrede aan. Zo begon de bisschop zijn toespraak. "We zijn blij om te weten dat onze jaarlijkse boodschap aan u voor de Ramadan een belangrijk middel is om goede relaties tussen christenen en moslims te versterken en op te bouwen, dankzij de verspreiding ervan via traditionele en moderne media, met name sociale media. Om deze reden zou het nuttig zijn om deze boodschap beter bekend te maken onder beide gemeenschappen."

Het groeiende aantal conflicten variërend van militaire gevechten tot gewapende botsingen van verschillende intensiteit waarbij staten, criminele organisaties, gewapende bendes en burgers betrokken zijn, zijn volgens de bisschop werkelijk alarmerend geworden. Paus Franciscus merkte onlangs op dat deze toename van de vijandelijkheden in feite “een derde wereldoorlog die stukje bij beetje wordt uitgevochten” verandert in “een echt mondiaal conflict”.

Bisschop Karel Choennie houdt een toespraak in de moskee.

"Tegelijkertijd kunnen we dankbaar zijn dat we ook over enorme menselijke en religieuze middelen beschikken om de vrede te bevorderen. Het verlangen naar vrede en veiligheid is diep geworteld in de ziel van ieder mens van goede wil, omdat niemand de tragische gevolgen van oorlog kan zien in het verlies van mensenlevens, de tol van ernstige verwondingen en de menigte wezen en weduwen. De vernietiging van infrastructuur en eigendommen maakt het leven hopeloos moeilijk, zo niet onmogelijk. Soms zijn honderdduizenden mensen ontheemd in hun eigen land of gedwongen als vluchteling naar andere landen te vluchten.

Daarom moet de veroordeling en afwijzing van oorlog ondubbelzinnig zijn: elke oorlog is broedermoord, nutteloos, zinloos en duister. In een oorlog verliest iedereen. Nogmaals, in de woorden van paus Franciscus: Geen enkele oorlog is heilig, alleen vrede is heilig,” benadrukte de bisschop.

"Beste moslimbroeders en -zusters, laten we meedoen aan het blussen van de vuren van haat, geweld en oorlog, en in plaats daarvan de zachte kaars van de vrede aansteken, waarbij we putten uit de middelen voor vrede die aanwezig zijn in onze rijke menselijke en religieuze tradities".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May