Minister Mathoera: Suriname heeft geen militairen nodig die beroven
31 Mar, 00:00
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie


Militairen die waren gedetacheerd op Stoelmanseiland worden ervan verdacht een winkelier te hebben beroofd. In deze zaak is de Militaire Politie ingeschakeld en is er ondertussen een groot bedrag in beslag genomen. Minister Krishna Mathoera van Defensie om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat “Suriname geen militairen nodig heeft die beroven. We hebben militairen nodig die Suriname beschermen en mensen een veilig gevoel geven."

Indien het verder onderzoek uitwijst dat deze militairen zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan strafbare handelingen, dan zullen zij onherroepelijk uit de organisatie worden verwijderd, zegt de bewindsvrouw resoluut. Alvast is besloten om het detachement van militairen in het gebied af te lossen en een nieuw team daar te plaatsen.

"Het beleid is gericht om die attitude te ontwikkelen bij militairen. Dat doen we in de vorm van trainingen en het integriteitsbeleid”, zegt Mathoera. Naast de trainingen en het integriteitsbeleid wordt er ook constant gewerkt aan de randvoorwaarden om militairen beter te laten functioneren, de continue bevorderingen en 100 procent verhoging van de prestatie toelage en het geleidelijk investeren in materieel zijn voorbeelden hiervan. Volgens minister Mathoera zijn de straffen van de krijgstucht, oftewel de interne gedragsregels binnen de strijdkrachten, op alle militairen, ongeacht hun rang, gelijkelijk van toepassing.

Er zijn wel sterke indicaties dat de militairen betrokken zijn bij de beroving. De Militaire Politie is bezig met het onderzoek en verhoren. De minister zegt dat het dossier wordt afgerond en naar het Openbaar Ministerie gestuurd. "Op basis van het resultaat van het onderzoek zal de krijgstucht op hen van toepassing zijn. Als blijkt dat de militairen daadwerkelijk betrokken zijn bij deze zaak, dan is er geen plek voor hen in het leger".
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April