President onderneemt actie na vangst duizenden kilo's drugs
13 Mar, 00:01
De cocaïne die in beslag is genomen, is verbrand te Zeedijk in Nickerie nadat er monsters zijn getrokken.
De regering komt in actie om het uit de hand gelopen drugsprobleem in het land aan te pakken. In korte tijd zijn er enorme hoeveelheden cocaïne in beslag genomen. De Spaanse politie heeft in februari een recordvangst van maar liefst 8 ton cocaïne onderschept dat via de Jules Sedney haven Suriname heeft verlaten. Vorige week is bijkans 600 kg cocaïne in de machinekamer van een SLM-kist die naar Nederland zou vertrekken, ontdekt. Door een brand in een loods in Nickerie is 2.415 kg cocaïne onderschept. Er is een link met de drugs in het SLM-toestel en de vondst in de loods.
De ruim 8.000 kg drugs die in Spanje is onderschept, is de douane gepasseerd. Starnieuws verneemt dat nagenoeg alle papieren en namen vals waren. Er is geen enkele lamp gaan branden bij de douane, terwijl ongebruikelijke goederen werden geëxporteerd door een 'bedrijf' dat nauwelijks een jaar geleden is opgericht. De drugs waren verborgen in een container 'vermomd' als stroomgenerator. Tot nu toe zijn er over het onderzoek naar de 8 ton cocaïne door de justitiële autoriteiten geen enkele informatie prijsgegeven.
President Chan Santokhi heeft met diverse instanties overleg gehad om de drugsbestrijding effectief aan te pakken. Het handhaven van veiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst van de regering, staat in een persbericht uitgegeven via de Communicatiedienst Suriname. "De regering zet zich volledig in om dit probleem aan te pakken vanwege de nauwe banden tussen drugshandel en andere vormen van ernstige en georganiseerde criminaliteit".
Er is maandag een bijeenkomst gehouden met onder andere de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Krishna Mathoera van Defensie, directeur Vijay Chotkan van NV Luchthavenbeheer, de leiding van de politie, de douane, het Directoraat Nationale Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Santokhi heeft zijn bezorgdheid geuit over de drugscriminaliteit.
Amoksi kondigt aan dat alvast controleposten op strategische locaties zullen worden versterkt. De politie, douane en andere diensten zullen intensiever de controles uitvoeren en zullen hun zichtbaarheid vergroten. “De handhaving is niet alleen een taak van de regering of van de politie, maar onze oren en ogen zijn ook de gemeenschap. Van deze plek uit nodig ik de gemeenschap uit om ons te ondersteunen door informatie te delen. U bent geen verklikker, maar het is ten behoeve van ons aller veiligheid”, doet de minister een oproep aan de samenleving.
Mathoera benadrukt dat voor de directe handhaving van de drugshandel de opbouw van structuren essentieel is. “Deze structuren zijn de afgelopen jaren aanzienlijk ontwricht.” Mathoera pleit voor de ontwikkeling van een integraal plan waarin de versterking van instellingen, inlichtingendiensten, internationale samenwerking, versterking van controle en de oprichting van integere eenheden duidelijk worden opgenomen. Voor de aanpak is er een werkgroep samengesteld die verantwoordelijk is voor het opstellen van een plan van aanpak ter verbetering van de bestrijding van drugshandel op zeer korte termijn.