Leesniveau basisschool wordt opgekrikt
26 Feb, 21:04
foto
Onderwijsminister Henry Ori luistert naar de presentatie over 'Lees-kracht'.


Leerlingen van de leerjaren 2 tot en met 8 kunnen onvoldoende lezen of begrijpend lezen. Vandaag is het professionaliseringsprogramma LEES-KRACHT: Leerkrachten Educatief Enthousiast Samenwerken voor krachtig leesonderwijs in Suriname gelanceerd. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) werkt samen met de Research Unit Logopedie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, ondersteund door Thomas More University of Applied Sciences, en het Unicef biedt technische en financiële steun.

Het doel van dit programma is het optrekken van het leesniveau op het basisonderwijs. Gittan Ondunk, trekker van dit project, deelt mee dat LEES-KRACHT voorlopig in Paramaribo, Brokopondo en Nickerie zal worden uitgevoerd. Leesdidactiek wordt nog niet behandeld op de verschillende pedagogische instituten en leerkrachten moeten bijgeschoold worden. Leerkrachten zullen middels onlinemodules praktische tools aangereikt krijgen, die dan in de klas moeten worden toegepast. De leerkrachten zullen hierna hun ervaringen delen over de applicatie van de tools in de verschillende praktijksituaties. De onlinelessen zullen eind maart beginnen. Het Instituut voor de Opleiding van Leraren en andere pedagogische instituten worden ook in dit programma betrokken.

Volgens OWC-minister Henry Ori is wereldwijd het niveau van het basisonderwijs sterk gedaald door Covid-19. Er zal eraan gewerkt worden om basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen weer op niveau te brengen. De afleiding die mobieltjes en tablets met zich meebrengen, is volgens de bewindsman een uitdaging voor het bevorderen van het leesgedrag, en het bibliotheekwezen moet worden ondersteund.  “Begrijpend lezen is heel belangrijk voor de vervolgopleiding”, benadrukt Ori.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April