25 bedrijven uit Suriname op Agrofest 2024 in Barbados
21 Feb, 20:54
foto
De Surinaamse delegatie is vanmiddag aangekomen in Barbados. 25 bedrijven doen mee aan de Agrofest 2024. De agrarische tentoonstelling begint vrijdag. (Foto: LVV)


Een delegatie onder leiding van de  Landbouw-directeur, Jitendra Kalloe, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) neemt deel aan de Agrofest 2024 in Barbados. In de SLM vlucht reisden ondernemers en of vertegenwoordigers van 25 bedrijven mee, die meedoen aan de agrarische tentoonstelling die wordt gehouden van 23 tot en met 25 februari in het Queens Park in Barbados.

Deze agrarische tentoonstelling welke jaarlijks wordt gehouden door de Barbados Agriculture  Society heeft als doel de inwoners van dit eiland te interesseren in de ontwikkeling van de agrarische sector, maar is ook het forum voor landen uit de regio om te netwerken en hun agrarische producten  te promoten. De Agrofest trekt jaarlijks ongeveer 60.000 bezoekers aan uit verschillende landen. 

Suriname neemt dit jaar voor de vierde keer deel aan dit agrarisch festival en de belangstelling van de bedrijven is groeiende. "De 1e keer stond Suriname met 4 tot 5 bedrijven op de Agrofest. En nu het 4e jaar dat wij participeren  komen wij met 25 bedrijven naar het eiland," zegt Nitesh Ramlakhan, Production Manager van FAI die  de afgelopen jaren nauw betrokken is bij de Agrofest. De Surinaamse deelname heeft ook vruchten afgeworpen want niet alleen FAI exporteert bacoven naar Barbados, maar ook andere bedrijven leveren al enige tijd fruit en vlees aan de Barbadiaanse consumenten.

Tussen de deelnemers aan Agrofest 2024 zijn er ook crafters en Tour & Travel bureaus. Suriname mag tegenwoordig 12 producten afzetten op Barbados en er wordt eraan gewerkt om dit aantal te verhogen. Agrofest biedt ook de gelegenheid aan credit en assurantie instellingen actief in de agro sector om te netwerken en mogelijkheden te bekijken hoe zij kunnen inspelen op de wensen van de agri entrepreneurs. Onder de aanwezigen is dit jaar ook ex-minister van Financiën, Wonny Boedhoe.

Volgens Boedhoe die ook bestuurslid is van de Stichting Women Chamber Suriname maakt zij gebruik van Agrofest 2024  om te kijken naar financieringsmogelijkheden.  "Ik ga naar het systeem van Barbados kijken en mogelijke samenwerkingen met onze garantiefonds af tasten. Ik ga ook naar andere opties kijken, zoals de “Shetrades Caribbean Hub” bij de Car Dev Bank om na te gaan hoe wij onze vrouwelijke entrepreneurs kunnen ondersteunen.

Ook ga ik kijken naar “Agri-Insurance” systeem van Barbados, omdat ik voor de minister van LVV, Parmanand Sewdien, uitwerk hoe ons land kan meedoen in de Caricom Agri-Insurance system, dat nu wordt gebouwd. Al deze mogelijkheden moet de 'access to finance' van de agri-entrepreneurs vergroten," zegt Boedhoe.

Vandaag en morgen zullen de voorbereidingen plaatsvinden en vrijdag 23 februari staat Suriname met grote doelen op de Agrofest 2024. Minister Parmanand Sewdien heeft vanwege familie omstandigheden zijn reis naar Barbados afgezegd, maar is op afstand nog steeds erg betrokken en is er van overtuigt dat Suriname een goede beurt maakt, zegt LVV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May