Criminaliteit in Matawai gebied wordt structureel aangepakt
21 Feb, 06:48
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in overleg met de delegatie onder leiding van granman Lesley Valentijn. Het Matawai gebied wil aanpak van de toenemende criminaliteit.


Granman van de Matuariërs, Lesley Valentijn, is aan het hoofd van een delegatie ontvangen door minister Kenneth Amoksi. De groep heeft haar misnoegen geuit over criminele handelingen in het Matawai gebied. Al geruime tijd voelde de gemeenschap en de ondernemers zich niet veilig voelen. Er moet in het ressort Boven-Saramacca in het district Sipaliwini acute actie ondernomen worden tegen de vele berovingen die plaatsvinden in het gebied Villa Brazil.  Het Matawai-gebied is regelmatig de dupe van berovingen en beschietingen, werd benadrukt. Tijdens de bespreking is toegezegd dat vanaf vandaag de surveillance in het gebied wordt verhoogd en de criminaliteit in het Matawai gebied structureel zal worden aangepakt.

Districtscommissaris (dc), Walter Bonjaski, zegt dat er eerst een vergadering gehouden is en de kwestie uitvoerig is besproken en daarna was er een overleg met granman Valentijn, zijn kabinet en de lokale gemeenschap. “Het gebied is heel onveilig en als dc word ik steeds door de gemeenschap gebeld en sta er radeloos bij. In de afgelopen week waren er weer twee ernstige overvallen, waarbij een ondernemer ernstige kapverwondingen heeft opgelopen. Van een andere ondernemer hebben de Brazilianen die gewapend waren met machinegeweren goud afhandig gemaakt. Deze situatie vraagt om een dringende oplossing", benadrukt de dc.

De granman heeft uitgelegd dat het probleem te groot is geworden. Zijn gemeenschap is de situatie beu. Er kunnen ernstige uitspattingen volgen als er niet gelijk wordt ingegrepen. Daarom is het grootopperhoofd naar Paramaribo afgereisd om de issues aan te kaarten en samen met de minister en de politie uit te kijken naar een oplossing. Bij het onderhoud waren ook aanwezig de waarnemend korpschef Ruben Kensen, commissaris van Politie Nahomie Farina, hoofdinspecteur Hesdy Godlieb en inspecteur Henk Pala, meldt de voorlichting van Justitie en Politie.

Minister Amoksi zegt de zaak heel ernstig te nemen, vandaar dat hij ondanks zijn druk schema de delegatie terstond heeft ontvangen. De ontstane situatie zal onder de loep worden genomen. Er zal daarbij getracht worden om met alle betrokkenen een structurele oplossing te zoeken. De veiligheid van de samenleving te waarborgen behoort tot een van de taken van het ministerie van Justitie en politie.

De delegatie heeft gevraagd om een clean sweep, die jaren geleden wel de rust terug had gebracht in het gebied. Ook is aangedrongen op meer surveillance van de politie en de militairen. Als vanuit de regering dit probleem niet een snelle aanpak krijgt zullen de mensen het recht in eigen handen willen nemen. Dit is niet wat de granman en zijn delegatie willen. Door de situatie is er een vrees ontstaan onder de gemeenschap, meer bij de ondernemers om af te reizen naar Paramaribo. 

“Niemand kan dit geval of deze situatie goedkeuren. Het bestrijden van de criminaliteit is niet alleen voor het Korps Politie Suriname. Zoals de minister al heeft aangegeven heeft de politie informatie nodig van de gemeenschap. De rust moet terugkeren daarom zal de surveillance worden verhoogd", deelt de korpschef de delegatie mee. De politie zal vanaf vandaag de surveillance verhogen in het gebied. Ook zullen de militairen erbij  worden betrokken. "We gaan voor een grote operatie samen met het Nationaal Leger. Wij zullen kijken om te gaan voor een langere aanpak want beheersing van de criminaliteit moeten wij samen doen".

Amoksi deelt mee dat het de bedoeling is om politieposten op te zetten op bepaalde gebieden zoals Guyaba aan de Boven Suriname waar er al een plek geïdentificeerd is en ook het Matawai gebied komt aan de beurt. "Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de opdracht te geven aan jullie als gemeenschap om een centrale plek te kiezen waar in het Matawai gebied de politiepost moet komen te staan. Sommige zaken worden heel snel opgelost en snel uitgevoerd en anderen weer gaan langzaam. Het ministerie van Juspol doet er alles aan om de rust in het gebied te doen wederkeren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May