Verzoekschrift toetsing waarborgsom ingediend bij CHof
19 Feb, 12:40
foto
Advocaat Iris Nazir dient het verzoekschrift in bij de secretaris van het CHof, Rakeshkoemar Kanhai. Gevraagd is om toetsing van de rechtmatigheid van de waarborgsom voor deelname aan verkiezing.


Een van de eerste daden van de nieuwe secretaris van het Constitutioneel Hof (CHof), Rakeshkoemar Kanhai, is het ontvangst nemen van een verzoekschrift over de waarborgsom die politieke partijen moeten betalen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Het verzoekschrift is vanmorgen om 10.00 uur ingediend door advocaat Iris Nazir en wordt ondersteund door DA'91, De Nieuwe Wind en De Nieuwe Leeuw.

Angelic del Castilho, voorzitter van DA'91, zegt aan Starnieuws dat het verzoekschrift is ingediend ter toetsing van de rechtmatigheid van de wettelijke vereiste waarborgsom. Diverse politieke partijen vinden de waarborgsom van bijkans SRD 1 miljoen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen te hoog. Hierdoor worden politieke partijen beperkt in hun deelname aan de verkiezingen.

In principe moet binnen drie maanden antwoord komen van het CHof. In de praktijk blijkt dat deze termijn niet gehaald wordt aangezien met gebrekkige middelen het werk moet worden gedaan. Ook was het CHof niet voltallig, wat nu het geval is.

De voorzitter van het CHof, Gloria Stirling sprak bij de beëdiging van de secretaris donderdag de hoop uit dat het CHof in de komende periode de zo noodzakelijke institutionele versterking tegemoet mag zien opdat het in staat gesteld kan worden de grondwettelijk staatsrechtelijke taak op verantwoorde wijze te kunnen vervullen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May