Trump krijgt boete $ 355 miljoen
18 Feb, 06:42
foto
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump woont samen met advocaten Christopher Kise en Alina Habba de slotpleidooien bij in het civiele fraudeproces van de Trump Organization bij het Hooggerechtshof van de staat New York in de wijk Manhattan in New York. (Foto: AP)


Een rechter uit New York heeft Donald Trump veroordeeld tot het betalen van 355 miljoen dollar vanwege beschuldigingen van fraude en heeft hem vrijdag drie jaar lang verboden bedrijven in de staat New York te runnen, wat een grote klap is voor zijn zakenimperium en financiële draagkracht.

Trump – vrijwel zeker de Republikeinse presidentskandidaat in november – werd aansprakelijk bevonden voor het onrechtmatig opblazen van zijn rijkdom en het manipuleren van de waarde van eigendommen om gunstiger bankleningen of verzekeringsvoorwaarden te verkrijgen.

Omdat de zaak civiel en niet strafrechtelijk was, was er geen sprake van gevangenisstraf. Maar Trump zei voorafgaand aan de uitspraak dat een verbod op zakendoen in de staat New York zou neerkomen op een 'doodstraf voor bedrijven'.

Trump, die in andere zaken te maken krijgt met 91 strafrechtelijke aanklachten, heeft zijn juridische problemen aangegrepen om aanhangers aan te wakkeren en zijn waarschijnlijke tegenstander, president Joe Biden, aan de kaak te stellen, waarbij hij beweert dat rechtszaken 'slechts een manier zijn om mij pijn te doen bij de verkiezingen'.

De omvang van het bevel van rechter Arthur Engoron dreigt zijn persoonlijke rijkdom en vermogen om in de toekomst geld te verdienen te vernietigen.

De "weigering van de gedaagden om fouten toe te geven – en deze zelfs voort te zetten, volgens de Independent Monitor – dwingt dit Hof om te concluderen dat zij zich er in de toekomst mee zullen bezighouden, tenzij gerechtelijk tegengehouden", schreef Engoron in zijn vernietigende bevel.

"Inderdaad, Donald Trump getuigde dat hij zelfs vandaag de dag niet gelooft dat de Trump-organisatie enige verandering hoefde aan te brengen op basis van de feiten die tijdens dit proces aan het licht kwamen."

Als vastgoedontwikkelaar en zakenman in New York bouwde Trump zijn publieke profiel op, dat hij gebruikte als springplank naar de entertainmentindustrie en uiteindelijk naar het presidentschap.

Het bevel van de rechter was een overwinning voor de procureur-generaal van de staat New York, Letitia James. Ze had Trump 370 miljoen dollar gevraagd om het voordeel dat hij ten onrechte zou hebben verkregen ongedaan te maken, en om hem te verbieden zaken te doen in de staat.

Toenemend juridisch gevaar
Trump heeft James herhaaldelijk aangevallen, haar een 'gek' genoemd, en Engoron, die de zaak zonder jury heeft beslist, besmeurd en hem 'onbeheersbaar' genoemd.

Tijdens zeer technische getuigenissen hoorde de rechtbank dat Trump in één geval Mar-a-Lago, zijn exclusieve club in Florida, waardeerde door ter vergelijking 'vraagprijzen' te gebruiken in plaats van werkelijke verkoopprijzen.

"Van 2011 tot 2015 voegden verdachten een premie van 30 procent toe omdat het onroerend goed een ‘voltooide (commerciële) faciliteit’ was”, aldus de aanklager, met het argument dat de werkelijke waarde ervan op onrechtmatige wijze werd vertekend.

Trumps advocaat Chris Kise zei dat "er geen duidelijk en aanwezig bewijs is dat de intentie van Donald Trump aantoont."

Kise erkende dat er fouten in de financiële overzichten van Trump zouden kunnen staan, maar geen daarvan leidde 'tot de conclusie dat er sprake was van fraude'.

De uitspraak sluit een wervelende juridische week af voor Trump.

Trump verscheen donderdag voor een rechtbank in New York voorafgaand aan een strafproces, waar hij wordt beschuldigd van het illegaal verdoezelen van zwijggeldbetalingen. Dit wordt het eerste strafproces tegen een voormalige Amerikaanse president.

De advocaten van Trump vertegenwoordigden hem ook in Atlanta, Georgia, waar hij wordt beschuldigd van samenzwering om de verkiezingen van 2020, die hij verloor van Biden, ongedaan te maken.

De aanklager in die zaak reageerde donderdag met nauwelijks verhulde verontwaardiging op pogingen om haar wegens ongepast gedrag uit de zaak te laten verwijderen, waarbij zij getuigde dat haar relatie met een andere advocaat in de zaak oprecht was.

Een afzonderlijk proces over de pogingen van Trump om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, is opgeschort in Washington, DC, terwijl Trump probeert de presidentiële immuniteit te doen gelden.

De tweemaal afgezette voormalige president zal in mei in Florida terechtstaan op beschuldiging van het meenemen van zeer geheime documenten in zijn persoonlijke bezittingen toen hij het presidentschap verliet en het dwarsbomen van ambtenaren die probeerden deze terug te krijgen.

Vorige maand nog beval een andere rechtbank in New York Trump om 83,3 miljoen dollar te betalen ter compensatie van schrijver E. Jean Carroll, die hij in een civiel proces seksueel had misbruikt en vervolgens belasterd.

De juridische problemen van Trump eisen een tol van zijn financiële reserves voor zijn poging om terug te keren naar het Witte Huis.

Volgens documenten van de FEC gaf Donald Trump in 2023 meer dan 50 miljoen dollar aan PAC-donorgeld uit aan juridische kosten.

Eén getuige-deskundige opgeroepen door het Trump-verdedigingsteam in de zakenfraudezaak, Eli Bartov, zei voor de rechtbank dat hij ongeveer 650 uur aan de zaak had gewerkt voor $ 1.350 per uur, of $ 877.500.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May