17 februari 2023 één jaar later... lessons learned?
17 Feb, 02:54
foto


Precies één jaar geleden ontaardde een goed bedoelde protestdemonstratie in een chaotische verstoring van de openbare orde en rust die gepaard ging met plunderingen, vernielingen, poging tot brandstichting, diefstal middels geweldpleging, zware mishandeling en andere vormen van high impact crime.

De basis van deze geweldsexplosie lag bij onvrede met het gevoerde regeringsbeleid, stijgende verarming van de samenleving, een zwaar gehavend politiekorps vanwege structureel gebrek  aan institutionele versterking, infiltratie van rude boys en small scale gangsters tussen de demonstranten, verkeerde inschatting van het veiligheidsrisico van de protestdemonstratie door de autoriteiten en het ontbreken van een Incident Managementplan met crowd management  en crowd control en  een duidelijk waarneembare operationeel politiecommandant.

De beantwoording van de vraag of er lering is getrokken uit de oorzaak en aanleiding van 17 februari, maar vooral uit de gevolgen van die dag, is afhankelijk van enkele wedervragen:
Is de verarming gestopt, wordt corruptie op grote schaal drastisch aangepakt, wordt er streng opgetreden tegen mensenhandel en mensensmokkel, is onze drugsbestrijding effectief, hebben wij een adequate grensbewaking en grenscontrole? Is het onderwijs structureel verbeterd, volkshuisvesting, werkgelegenheid, gezondheidszorg, is de veiligheidssituatie verbeterd, is er fors geïnvesteerd in het Korps Politie Suriname qua huisvesting, ICT, bijzondere beloning, specialistische training en opleiding, communicatie apparatuur, PSU, is er sprake van institutionele versterking, zijn er tussen vorig jaar en heden tweemaal nieuwe lichtingen van plm 300 man binnengehaald, zijn er nieuwe politievoertuigen aangeschaft ? Is er een korpsleiding met gezag, politiekennis en cognitieve vaardigheden?



Ten aanzien van de veiligheidssituatie: Heeft het KPS MoU’s getekend voor internationale samenwerking met Nederland, Frankrijk, Brazilië, Guyana, Nederland, Aruba, Curaçao, Trinidad, Jamaica, Interpol, Europol, UNDP, IDB, UNODC, Is er een strategisch criminaliteitsbeheersingsplan voor geheel Suriname, toegespitst op Paramaribo, Wanica, Brokopondo en Sipaliwini? Vind er centrale aansturing en regie plaats naar alle relevante veiligheidsdiensten en interventie eenheden? (inter-agency cooperation).

Indien deze vragen bevestigend worden beantwoord dan is er sprake van lessons learned en hoeven wij niet te vrezen voor een herhaling van datgene dat zich vorig jaar heeft afgespeeld. Indien deze vragen echter ontkennend worden beantwoord dan moet worden vastgesteld dat de huidige situatie dezelfde is als vóór de protestdemonstraties.

Er is dan geen sprake van lessons learned en dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Ieder mens wil zijn dagelijkse behoeftebevrediging in een veilige omgeving doorbrengen: Veilig wonen, veilig ondernemen, veilige recreatie, veilig bankieren, veilig naar school of werk met betaalbare prijzen, goede gezondheidszorg, huisvesting kortom quality of life. In dat geval is er dus nog veel werk aan de winkel.

Mark Karg
Adviseur Strategisch Security Management
Politie Advisering, Openbare orde en Veiligheid
Corporate Security & Business Continuity



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May