Brunswijk over spanningen: Scenario's en onzinnige dingen
15 Feb, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk beantwoordt vragen over een motie van wantrouwen die ingediend zou worden tegen de president. Dit zou gebeuren tijdens de begrotingsbehandeling.


Vervroegde verkiezingen en een motie van wantrouwen tegen president Chan Santokhi. "Scenario's en onzinnige dingen", reageert vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Hij stelt dat de mensen die vervroegde verkiezingen willen afdwingen te laat zijn omdat de voorbereidingen voor de verkiezingen al begonnen zijn. De geluiden waarbij de regering gedestabiliseerd zou worden, worden wel serieus genomen maar de verstandhouding tussen Santokhi en Brunswijk is nog steeds goed, benadrukt hij.

Brunswijk is bij zijn kabinet woensdag ingegaan op tal van vragen van journalisten. Er is kort stilgestaan bij informatie dat geprobeerd wordt om vervroegde verkiezingen af te dwingen, dat er een motie van wantrouwen tegen president Santokhi ingediend zou worden. De motie zou moeten zijn gekomen van coalitiepartner ABOP, wel of niet aangestuurd en in samenwerking met de NDP. 

Beschuldigingen dat Santokhi en minister van Openbare Werken corruptie hebben gepleegd bij het Pan American woonproject, zou de katalysator moeten zijn in deze operatie.  Beide partijen zijn zich aan het verschonen over wie het afzettingsproces zou beginnen. Dit handelen zou onderdeel zijn van een groter geheel. Over mogelijke pogingen om onrust te stoken en de regering ten val te brengen, is aan de grote klok gehangen door het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname.

"Om vervroegde verkiezingen te forceren, je hoeft daar niet aan te denken," deelt Brunswijk mee. "Want als je een verkiezing moet plannen duurt het zeker een jaar. We zijn al in de fase van verkiezing, straks is het mei. Er worden al voorbereidingen getroffen om verkiezingen te organiseren. Dus als iemand in zijn hoofd zou hebben om onrust te zaaien, om de regering ten val te brengen… al komt de regering ten val, de verkiezing komt pas na die periode." De vp merkt op dat door het wijzigen van de Kiesregeling er nog steeds gewerkt wordt aan bepaalde zaken voor een goed verloop. Mensen moeten nog uitgelegd worden hoe te stemmen.

"Dus wat betreft regering ten val brengen voor vervroegde verkiezingen… dan zijn die mensen te laat," concludeert Brunswijk. "Als men de regering wil destabiliseren, daar houden we wel rekening mee. We nemen het serieus, al die geluiden hebben we ook gehoord. We hebben gezien dat men tijdens de begrotingsbehandeling verdeeldheid wilde brengen. Ik lees nog in de krant dat ABOP of de vp probeerde bepaalde zaken te doen, zoals een motie van wantrouwen tegen de president."

Brunswijk: "Al deze onzinnige dingen worden geschreven. Maar goed, we houden ons hoofd koel. We nemen alles wat die mensen zeggen serieus. Maar gelukkig is er een goede verstandhouding tussen de president en de vicepresident. We gaan niet in al die scenario's die die mensen daar proberen te doen. We zien het; vele mensen zijn niet blij dat ik vicepresident ben. Maar dat bepaalt men niet, dat bepaalt de Almachtige. Ik heb niet eens zetels gevonden en ik ben vicepresident geworden. Dus je mag zelfs 16 zetels hebben, maar je bent in de oppositie. Met al deze dingen moet je rekening houden in dit land. Maar vergeet niet; de Almachtige bepaalt wie, wat, wanneer en hoe. Niet de mens."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May