Trinidad: Noodtoestand om olieramp aan te pakken
13 Feb, 10:41
foto
Luchtfoto van het gekanteld schip voor de kust van Trinidad en Tobago, dat een olieramp heeft veroorzaakt. (Foto via AFP)


Hulpverleners in Trinidad en Tobago zijn bezig met het opruimen van een enorme olieramp nadat een mysterieus schip aan de grond liep nabij het Caribische eiland, wat een domper werpt op het carnavalstoerisme. Premier Keith Rowley heeft zondag de nationale noodtoestand uitgeroepen, omdat uit het schip gelekte olie zo'n 15 kilometer kustlijn trof.

"Het schoonmaken en herstellen kan pas beginnen zodra we de situatie onder controle hebben. Op dit moment is de situatie niet onder controle", vertelde Rowley aan journalisten.

Milieufunctionarissen zeiden dat de lekkage een rif en Atlantische stranden heeft beschadigd, een verschrikkelijk teken voor de resorts en hotels op het eiland, die tijdens het carnavalsseizoen de levensader van de lokale economie vormen.

Duikers hebben het lek tot nu toe niet kunnen dichten. Ze zagen de naam Gulfstream aan de zijkant van het vaartuig en identificeerden een stuk kabel, wat mogelijk erop duidde dat het werd gesleept, zei Rowley.

Het schip kapseisde op 7 februari voor de kust van het Cove Eco-Industrial Park in het zuiden van Tobago, en de stromingen hebben het naar de kust gesleept.

Toen het schip woensdag werd waargenomen, voer het onder een onbekende vlag en voerde het geen noodoproepen uit.

De Emergency Management Agency van het eiland zei dat er geen tekenen van leven waren op het schip, waarvan aanvankelijk werd aangenomen dat de lading uit zand en hout bestond.

Een gebied op het eiland Tobago werd getroffen door de olieramp. (Foto via Reuters)

De lekkage komt op het hoogtepunt van het carnaval en bedreigt de toeristische sector die cruciaal is voor de economie van het twee-eilandland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May