Volk wordt door fort om politici heen belazerd
03 Feb, 08:47
foto


Het volk klaagt terecht over de verloederde kwaliteit van politici die er niets van bakken in de regering en in het parlement. Het land wordt al jaar en dag belazerd en iedereen verwijt, deels terecht, de politici voor de ellende waarin het land verkeerd. Maar wie goed kijkt en analyseert ziet waar de echte boosdoeners zitten, wie de echte bedonderaars zijn. Die politici zijn vaak te dom om voor de duvelse moer te dansen, die zijn niet de echte bedonderaars. De echte bedonderaars zijn degenen die het fort vormen om de “domme en leeghoofdige politici” heen.
 
De politici kunnen rustig hun gang gaan met ondersteuning van het fort: (1) Foute media, (2) Foute columnisten/commentatoren, (3) Foute adviseurs en (4) Foute sociale elite. Het mag niemand dus verbazen waarom al 48 jaar geen verandering komt in de kwaliteit van politiekvoering. Het is gewoon hetzelfde verhaal, zelfde kermis, zelfde dertien in een dozijn priet praat en kabula dans op podia. Dat komt omdat de “lege” politici rustig en veilig in het fort het spel kunnen spelen want het volk kan niet door het fort heen breken. De muren van het fort zijn dik en die 4 muren steunen elkaar en zijn samen meer dan het arme weerloze volk samen.


Met deze constatering kom je tot de conclusie dat de pijlen voor verandering en verbetering niet alleen gericht moeten worden op de “lege” politici maar ook op de muren van het fort. Het fort moet uitgesloopt worden wil je verandering en verbetering in Suriname krijgen. De muren moeten aangesproken worden, met naam en toenaam omdat Surinamers hardleers zijn en graag doveman spelen. Het slopen moet in de trant van “ja jou bedoel ik, jij die graag al die tijd de vermoorde onschuld speelt”, “kom op vertel nu” zijn. Dit is zeker on-Surinaams, te confronterend maar zonder schuring geen glans en wie verandering wil moet spaanders niet vrezen. Een omelet krijg je niet zonder een ei te breken.

Het fort is een enorme vesting, daar is Fort Zeeland er niks bij en is makkelijk te nemen want dat zie je maar dit fort van foute mensen bestaat ook uit veel onzichtbare en vermomde elementen en daar is zelfs de “onzichtbare” stealth bommenwerper er niks bij. Identificeren van de foute bakstenen van de 4 muren vraagt om goede analyses en goed doorvragen en “grillen” van mensen. Daar heb je wel on-Surinaamse eigenschappen voor nodig. Maar er moeten mensen opstaan die dit – het slopen van het fort - moeten willen en het ei willen breken om een omelet voor het volk te bakken.

Ooit is een niet te nemen vesting als Sovjet-Unie ook gesloopt en ontmanteld en dat door voornamelijk de interne intelligentie en beschaving van 1 man, Gorbatsjov. Er moet hoop zijn voor Suriname. Lukt het voor 2025? Ik vrees van niet, maar het is nooit te laat om te beginnen. Bij het uitslopen van Sovjet-Unie was de Berlijnse Muur een van de fysieke symbolen die het moest ontgelden. En die is omlaaggegaan door de vele handen van burgers die elkaar aanspoorden. De woede werd ineens groot en de geest kwam uit de fles. Laat het vuur bij de oprechte Surinamers aangestoken worden door de voorlopers en de metaforische sloperij kan beginnen.

Alles wat je nodig hebt is een paar voorlopers die het figuurlijke vuur willen en kunnen aansteken. Denk erom het gaat om het slopen van de muren, richt de pijlen daarop in plaats van de politici. Zonder een fort gaan de politici zich zelf “zuiveren”. De “lege” types gaan door de mand vallen en uitvallen.

Hikmat Mahawat Khan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May