Rusland veroordeelt Ecuador voor overdracht wapens
02 Feb, 20:52
foto
De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova. (Foto: Reuters)


Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag een besluit van Ecuador om militair materieel van Russische makelij aan de Verenigde Staten (VS) over te dragen voor gebruik in Oekraïne veroordeeld als een "roekeloze" contractbreuk, zo meldde persbureau RIA.

De Ecuadoraanse regering zei vorige maand dat ze op een aanbod van Washington zou ingaan om wat zij 'Oekraïens en Russisch schroot' noemde te ruilen voor geavanceerde Amerikaanse apparatuur ter waarde van 200 miljoen dollar.

De VS heeft gezegd dat de wapens die zij uit Ecuador krijgen, naar Oekraïne zullen worden gestuurd om zijn strijdkrachten op het slagveld tegen Rusland te helpen versterken.

Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde RIA dat het besluit van Ecuador werd genomen onder druk van externe krachten. "Een dergelijk roekeloos besluit werd genomen door Ecuadoraanse zijde, onder ernstige druk van externe geïnteresseerde partijen", zei ze.

"Onze partners zijn goed op de hoogte van de bepalingen van de contracten, die een verplichting omvatten om de geleverde apparatuur voor de genoemde doeleinden te gebruiken en deze niet aan een derde over te dragen zonder de relevante toestemming van Russische zijde te verkrijgen."

Autoriteiten in Ecuador hebben gezegd dat Moskou de hardwareruil had afgeraden, maar dat ze geloofden dat ze er toch het recht toe hadden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May