EU-leiders maken €50 miljard steunpakket vrij voor Oekraïne
01 Feb, 10:40
foto
De EU-leiders zaten om een tafel. Alle 27 EU-leiders gingen akkoord met het nieuwste steunpakket voor Oekraïne. (Getty Images)


Alle 27 EU-leiders zijn een hulppakket van 50 miljard euro voor Oekraïne overeengekomen, nadat Hongarije de deal eerder had geblokkeerd. De Oekraïense president Volodimir Zelenski verwelkomde de nieuwe financiering en zei dat deze de economische en financiële stabiliteit van het land zou versterken.

Het Oekraïense ministerie van Economische Zaken zei dat het de eerste tranche van het geld in maart verwacht.

Er was angst dat de Hongaarse premier het pakket opnieuw zou blokkeren, zoals hij afgelopen december op een Europese top deed.

Viktor Orbán, de nauwste bondgenoot van de Russische president Vladimir Putin in de EU, had gezegd dat hij een heroverweging van het beleid van het blok jegens Oekraïne wilde afdwingen en zette vraagtekens bij het idee om Kiev de komende vier jaar te financieren.

Het pakket zal de komende vier jaar de pensioenen, salarissen en andere kosten helpen betalen. Het komt op een moment dat de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne door het Congres wordt tegengehouden.

Het nieuws over de overeenkomst werd minder dan twee uur na het begin van de top aangekondigd, wat veel waarnemers verraste die hadden verwacht dat de gesprekken veel langer zouden duren vanwege de diepgaande onenigheid tussen Orbán en de andere EU-leiders.

Diplomatieke bronnen vertelden Reuters dat de nieuwe overeenkomst een jaarlijkse bespreking van het pakket omvat en de mogelijkheid om het binnen twee jaar te herzien, "indien nodig".

Orbán had aangedrongen op een jaarlijkse stemming over het pakket, maar dit had de deal bloot kunnen stellen aan een jaarlijkse vetodreiging van Hongarije.

'Een goede dag voor Europa", zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op X.

President Zelenski zei dat hij de EU-leiders "dankbaar" was en benadrukte dat het besluit door alle 27 staatshoofden is genomen. Hij zei ook dat het pakket "de economische en financiële stabiliteit op lange termijn" van Oekraïne zou versterken.

De financiering was financieel belangrijk voor Oekraïne – en omdat het Europa nodig heeft om verenigd te blijven in zijn steun.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba had onderstreept dat het erom ging dat Europa investeerde in zijn eigen veiligheid. Hij benadrukte dat Oekraïne zich namens iedereen tegen Rusland verzette en de poging van Putin om de wereldorde met geweld uit te dagen, blokkeerde.

De Poolse premier Donald Tusk, die zeer kritisch was over wat hij het 'vreemde en egoïstische spel' van Orbán noemde, schreef op X: "Viktor Orbán zou 'overgehaald' kunnen worden… Laten we verder gaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May