Malariateam houdt bewustzijnsactiviteiten in Tepu
31 Jan, 06:41
foto
Bewustzijnsactiviteiten met de gemeenschap van Tepu over Malaria. De kinderen zijn interactief beziggehouden.


Om samen te vechten tegen malaria is een team van het ministerie van Volksgezondheid in de laatste week van deze maand naar het Trio dorp Tepu geweest aan de Tapanahonyrivier. In dit dorp zijn enkele bijzondere activiteiten gehouden. Malaria boekjes en posters waren aanwezig in zowel het Nederlands als in het Trio, en zijn met de kinderen uit het dorp doorgenomen.

Katia Delvoye, Behavioral Change Communication Coördinator van het Malaria Programma, geeft aan dat de kinderen op hun beurt uitstekende informatieverstrekkers zijn voor de gemeenschap. “Aangezien de materialen speciaal voor hen zijn ontwikkeld, en in de school zijn geïntroduceerd, herkennen ze de boodschappen. Wanneer ze diezelfde boodschappen in het gemeenschapshuis of bij de poli van de Medische Zending (MZ) zien, kunnen ze die weer delen met anderen.”

De informatie over wat de symptomen zijn, hoe je Malaria kan voorkomen en wat te doen als je denkt dat je Malaria hebt, werd zowel in het Nederlands als in het Trio gelezen en op speelse wijze via spelletjes overgebracht. Hierbij speelt het laten testen bij de poli van de MZ op de Tepu een cruciale rol.

Sinds 2021 zijn er geen directe Malaria besmettingen geweest in Tepu. Er zijn wel import gevallen geweest in dit inheemse dorp vanuit ons buurland Brazilië. Door inspanningen van de MZ en het Malaria Programma, is verdere verspreiding voorkomen.

Op zaterdagavond werd de film Ala sma skreki, met verhalen rond malaria verteld door de ouderen uit het dorp, vertoond in het drukbezochte Tukusipan (dorpshuis). Deze film van regisseur Steven Leeflang van de Grun Grontapu Foundation, schetst een beeld over de moeilijke tijden toen er nog veel Malaria in het dorp Tepu was.

Na de film verklaarde de hoofdkapitein van het dorp, Moshesi Shanaupe, tevreden te zijn. Hij gaf toestemming om film ook te vertonen op andere gelegenheden en plaatsen, met goedkeuring van het dorp. De kapitein zal de film ook in andere dorpen gebruiken om gemeenschappen te informeren over malaria.

Het Malaria Programma van Volksgezondheid wil door actieve verspreiding van informatie en het beschikbaar stellen van producten aan onderwijsinstellingen en de gemeenschap, ervoor te zorgen dat kinderen en hun omgeving correcte informatie ontvangen. Met de juiste informatie kunnen we “Samen vechten tegen Malaria!”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May