Colombia: Bosbranden nabij de hoofdstad, temperaturen stijgen
28 Jan, 06:51
foto
Rook stijgt op uit bosbranden op de hellingen van de bergen rondom Nemocon, ten noorden van Bogota, Colombia. (Foto: AP)


Bosbranden hebben sinds november ruim 17.000 hectare in Colombia verwoest, zeggen de autoriteiten, terwijl het land de warmste januari in decennia tegemoet gaat. Er zijn in die periode ruim 340 branden geregistreerd, aangewakkerd door langdurige droogte, recordhitte en het weerfenomeen El Niño, zei minister van Milieu Susana Muhamad vrijdag, eraan toevoegend dat er nog steeds 26 branden woedden.

Eén van de branden woedt ongeveer 900 meter van de oostelijke wijk El Paraiso in Bogota.

Sommige door de rook getroffen bewoners werden behandeld, schreef het Colombiaanse Rode Kruis in Bogota op sociale mediaplatform X, naast foto’s van hulpverleners die een man met een gezichtsmasker hielpen.

President Gustavo Petro heeft deze week een natuurramp uitgeroepen, waardoor geld van andere begrotingsposten kon worden onttrokken aan het bestrijden van de branden. Hij heeft ook opgeroepen tot internationale hulp.

De internationale luchthaven El Dorado in Bogota keerde vrijdag terug naar de normale activiteiten nadat de beperkingen de vorige dag 138 vluchten hadden getroffen.

Volgens Ghisliane Echeverry, directeur van het Instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieustudies in Colombia, wordt deze maand de warmste januari in dertig jaar.

Echeverry waarschuwde dat februari nog hogere temperaturen zou kunnen kennen, en dat alleen in maart de regen de gevolgen van de extreme hitte zal helpen 'verzachten'.

Brandweerlieden proberen een bosbrand op El Cable Hill in Bogota onder controle te krijgen. (Foto: AP)

Ondertussen onderzoeken de autoriteiten of brandstichters een deel van de branden veroorzaken. De politie heeft 26 mensen gearresteerd wegens "brandgerelateerde misdrijven".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May