Mangre wil SRD 100 miljoen extra voor onderwijs
24 Jan, 09:08
foto
Assembleelid Reshma Mangre dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling. (Beeld: DNA TV)


"In de begroting is SRD 15 miljoen opgenomen voor de renovatie van 400 scholen. Met dit bedrag kan je hooguit 10 tot 15 scholen renoveren. Ik pleit voor ten minste SRD 100 miljoen extra op de begroting voor onderwijs. De meeste scholen verkeren in een deplorabele staat. Laten we niet alleen prediken met ons mond maar daadwerkelijk investeren in ons onderwijs; in onze toekomst." Dit zei Assembleelid Reshma Mangre (VHP) dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling.

Onderwijs is de sleutel tot de ontwikkeling van een kind en van een samenleving. Onderwijs is de sleutel tot armoede bestrijding. Een goed onderwijssysteem kan de cyclus van armoede doorbreken. Het is een investering in menselijk kapitaal met bredere sociale economische voordelen, voerde Mangre aan. Zij wil weten van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur of de scholen van Godo-Olo, Loka Loka en Manlobi al zijn gebouwd en opgeleverd. Voor de bouw van de 3 scholen was er SRD 42 miljoen gealloceerd. Zijn de scholen al opgeleverd en wordt er onderwijs gegeven, vroeg Mangre.

Het Assembleelid vroeg ook serieuze aandacht voor de gepensioneerde leerkrachten. Ze hebben hun krachten gegeven, hebben gedurende hun carrière een cruciale rol gespeeld in het onderwijssysteem. "De president, voorzitter DNA en parlementariërs zijn allemaal door hun handen gegaan. Laten we ze waarderen. Het bieden van betere secundaire voorzieningen na hun pensionering erkent hun toewijding en moedigt ervaren leerkrachten aan om in het onderwijs te blijven, wat de algehele onderwijskwaliteit ten goede komt. Ik pleit voor extra middelen op de begroting van onderwijs of van volksgezondheid om ten minste deze kleine groep van gepensioneerde leerkrachten ook mee te nemen in de secundaire voorzieningen".

De leerkrachten die pas in dienst treden moeten 4 tot 6 maanden wachten voor ze hun salaris ontvangen. Ook vroeg Mangre om overuren op tijd te betalen. Gratificaties laten lang op zich wachten. "Ik stel voor dat er een helpdesk komt op het ministerie en al deze problemen op korte termijn worden opgelost. Ook de achterstanden van gratificatie en rechtspositie moeten worden ingehaald. Ik pleit verder voor een representatietoelage (kleding toelagen) voor leerkrachten; er liggen een aantal voorstellen klaar die direct uitvoerbaar zijn."

Onderwijsminister Henry Ori gaf tijdens de beantwoording van vragen in de eerste ronde aan een discussie te willen voeren over langere schooltijden. Er moeten geen ondoordachte besluiten genomen worden zoals het nieuwe onderwijssysteem, waarschuwde Mangre. Zij vindt dat het invoeren van langere schooltijden zorgvuldige overweging en planning vereisen. Enkele voorwaarden voorwaarden zijn:
- Draagvlak bij ouders en leerkrachten
- Duidelijke doelstelling (verbeterde leerresultaten, buitenschoolse activiteiten)
- Variatie in lesprogramma
- Ondersteunende infrastructuur (maaltijden, ventilatoren, airco’s)
- Monitoring en evaluatie
- Goede communicatie met betrekking tot voordelen en verwachtingen
- Betere inschaling van leerkrachten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May