Vp: Regering moet enkele prioriteiten anders stellen
23 Jan, 05:52
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk gaat in De Nationale Assemblee in op prioriteiten die gesteld moeten worden.


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling vastgesteld dat het bij de Assembleeleden gaat om de mens. "Het gaat niet om rassen en culturen, het gaat niet om geloof en religie, het gaat niet om partij en politiek, het gaat om de mens. In de vraagstellingen, opmerkingen en geuite bezorgdheden hebben uw leden steeds weer de mens en zijn idealen centraal gesteld", benadrukte Brunswijk. Ook hij maakt zich zorgen over de situatie waarin mensen verkeren. De regering moet volgens de vp enkele prioriteiten anders stellen.

Enkele basiszaken die tijdens de verschillende spreekbeurten naar voren kwamen, heeft de vicepresident samengevat: Toegang tot onderwijs, veiligheid in huis en op straat, een leven zonder armoede, betaalbaar transport, betaalbaar voedsel, recht op goede gezondheidszorg, betaalbare medicamenten, een veilig Suriname zonder angst, watervoorziening, betaalbare elektriciteitsvoorziening, betaalbare woning".

De vp merkte op dat de regering prioriteiten moet stellen die de mens ten goede komen: want de idealen die centraal worden gesteld zijn geen luxe, maar behoeften voor welzijn en welvaart, voor een rustig leven in een veilig Suriname.
Brunswijk merkte op dat de Sustainable Development Goals als leidraad moeten gelden. "Voorzitter, pas dan kunnen wij dit land tot ontwikkeling brengen. Ik moet beamen dat de toegang tot onderwijs voor velen van onze kinderen nog
een droom blijft. De roep en het verzoek om kwaliteitsonderwijs te bieden aan onze kinderen zowel in de kustvlakte als in het binnenland, lijkt tevergeefs. Ik vraag mij af hoe het komt, voorzitter dat wij met zoveel kader in dit land er toch
niet in slagen om ons onderwijs op rails te krijgen. Hoe kunnen wij een land ontwikkelen met een laag geschoolde bevolking!"

Hoewel deze regeerperiode niet zo lang meer zal duren, doet de vp een dringend beroep op de minister Henry Ori om een gedegen onderwijsplan uit te zetten voor de kinderen. Een onderwijsplan dat duurzaam is. "Wij moeten voorkomen dat de groep van vroege schoolverlaters steeds groter wordt. Toegang tot onderwijs is een ideaal van de mens. Scholing bepaalt de toekomst van de mens in de maatschappij".

De regering werkt volgens Brunswijk hard aan de armoedebestrijding. "Wij moeten als regering zeker voorkomen dat de groep van mensen die in armoede leeft, steeds groter wordt. Voorzitter, ook in deze groep heb je vaak mensen die weinig educatie hebben genoten. Ons streven moet erop gericht zijn om werkgelegenheid te scheppen, om ondernemerschap te stimuleren, om kansarmen in de gelegenheid te stellen zich verder te scholen".  De vp beseft dat deze ontwikkelingen een langdurig proces kennen. 

"Om de mensen in nood tegemoet te komen, gaat de regering zeker na hoe wij de arme mens die ook zijn idealen nastreeft, tegemoet kunnen komen. In dat kader voorzitter, hebben wij gemeend voedselpakketten aan te bieden aan de zwakke huishoudens. Voorzitter, ik kan u verzekeren dat hier geen sprake is van corruptie", stelde Brunswijk. In de Raad van Ministers is besloten om af te wijken van het houden van een openbare aanbesteding. Er zijn leveranciers benaderd die bereid waren de voedselpakketten te leveren en deze voor te financieren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May