HVB: Onmiddellijke transparantie grondtoewijzing Mennonieten
22 Jan, 14:40
foto


De voortsudderende maatschappelijke discussie over de komst van Mennonieten naar Suriname werpt met de laatste beantwoording door de minister van Bibis in DNA nog meer vragen op dan antwoorden. Waar vorig jaar de regering nogal geheimzinnig en laconiek de komst van deze groep aankondigde, wordt deze aangelegenheid nu beheerst door tegenstrijdige berichten van regeringsautoriteiten in het bijzonder voor wat betreft de te verlenen “faciliteiten” aan deze groep. 

Volgens circulerende documenten blijkt in ieder geval wat de vermoedelijke corrupte inzet is: het vervreemden van duizenden hectaren domeingrond aan vreemdelingen door tussenkomst van allerlei tussenpersonen en lichamen. Hoewel de regering bijvoorbeeld aangeeft geen enkele perceel te hebben uitgegeven aan Mennonieten, blijkt in ieder geval dat door tussenkomst van de ministeries van LVV en RGB in rap tempo wel wordt aangemoedigd dat gigantische arealen van ons dierbare groenland ter beschikking worden gesteld aan stichtingen voor zgn. agrarische doeleinden. Tot heden heeft de regering de vrijgekomen grondaanvraag informatie niet ontkend. Dat de minister van Bibis verklaart dat de Mennonieten geen enkele faciliteit verlangen is niet alleen onrealistisch maar dus ook misleidend. De loop van deze kwestie heeft veel gelijkenis met de 150 visvergunningen die aan Guyanese vissers beloofd en verstrekt zou worden enkele jaren terug.

De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) is geen tegenstander van de komst van (groepen) vreemdelingen die op een eerlijke manier hun brood willen verdienen en een toegevoegde waarde leveren aan de sociaal-economische ontwikkeling van ons land. Zo zullen wij ook groepen die een ander woon- en leefpatroon op nahouden nooit demoniseren. Het uitgangspunt is wel dat iedereen zich houdt aan de bestaande (ongeschreven) wetten en regels van het land en dat ons land een en ondeelbaar is. Gelet op de track record van de bedoelde groep vreemdelingen in omringende landen is een zorgvuldige beoordeling in ieder geval geboden. Grootschalige agrarische bedrijvigheid in ongerepte natuur en in nabijheid van dorpsgemeenschappen moet worden afgeraden met het oog op de mens- en-milieu aspecten die gegarandeerd moeten zijn. Dit geldt voor zowel lokale als buitenlandse ondernemers.

De HVB doet daarom een dringende oproep op de regering alle ingediende grootschalige grondaanvragen onmiddellijk af te wijzen, tenzij de aanvragen deel uitmaken van een door de regering zelf geïnitieerd en transparant agrarisch programma. Wij moeten voorkomen dat onder het mom van agrarische ontwikkeling er gronduitverkoop en mega grondcorruptie plaatsvindt! Verder is het noodzakelijk dat ten aanzien van de mogelijke vestiging van Mennonieten de regering alle transparante informatie vertrekt over hun omvang, missie, vestigingsvoorwaarden en te verlenen faciliteiten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May