De blijde inwijding van Ram
22 Jan, 06:52
foto


In 2020 startte de bouw van de Ram tempel in Ayodhia (Uttar Pradesh, India) en ruim drie jaren later, vindt de blijde inwijding van deze tempel plaats. Het hindoeïsme is polytheïstisch, zodat tempels vaak exclusief zijn toegewijd aan een bepaalde manifestatie van een hindoegod(in).

Voordat Ram tot God werd verheven, bestonden er geen tempels toegewijd aan Ram, die wel als manifestatie van de Hindoe God Vishnu, duizenden jaren voor de christelijke kalender werd vereerd. De eerste Ram tempels in India, dateren volgens archeologen van de 13e eeuw.

Hindoe geestelijken kennen misschien het antwoord op de vraag, over de aanleiding tot het vestigen van tempels gewijd aan de God Ram en de geo-historie van India brengt deze vraag in een politieke context van de middeleeuwen toen India verdeeld was in hindoe keizerrijken. Koningen van het 'Vijayanagara-rijk' (zuid tot midden India), lieten als eersten, Ram tempels bouwen.

In Hampi, een stad uit de oudheid, staat nog steeds een prachtige en actieve Ram tempel van de 16e eeuw!

Begin 16e eeuw, werd India vanuit het noorden, binnengevallen door Centraal Aziatische islamitische koningen (Mughal Raj), die grote delen van India annexeerden als sultanaten van hun eigen koninkrijk.

Ayodhia, de stad in het koninkrijk Kosala ook Oudh/Awadh genoemd, is volgens de Valmiki Ramayana, de geboorteplaats van Ram. Al in de 16e eeuw werd de Babri moskee gebouwd in Ayodhia, op instructie van intussen Koning Babur (Mughal Raj). Volgens een later archeologisch rapport, is de moskee toen gebouwd op de ruïne van een tempel.

Vreemd genoeg trof ik enkele maanden geleden, op het complex van de Qutub Minar (een minaret complex uit de periode van de Mughal Raj) , pré -middeleeuwse hindoe tempelbeelden en inscripties aan. Ik ontbreek kennis om vast te stellen of die daar stonden voordat Qutub Minar werd gebouwd, maar vermoed van wel.

De huidige Bharatiya Janata Party (BJP) heeft in de voorste linie van het activisme gestaan in oktober 1990, gericht op het herbouwen van de Ram Mandir op de geboortegrond van Ram. Dit politiek activisme eindigde in geweld en resulteerde in het bestormen van de Babri moskee, welke later in december 1990 werd gesloopt door hindoe nationalistische activisten, een politiek hoogtepunt in het bestaand Ayodhia dispuut. In een stuk van 17 november 2019, schreef ik over de 1040 pagina's tellende uitspraak van het hooggerechtshof van India en de rechtspersoonlijkheid die Ram Lalla Virajman (kindmanifestatie van God Ram) kreeg.

Na de uitspraak volgde de bouw, die ongeveer US$ 180 miljoen heeft gekost en niet is betaald uit staatsmiddelen. Het kwam van royale en massale donaties.

Ruim dertig jaar nadat een 400 jaar oude moskee werd afgebroken, is er een nieuwe tempel gebouwd.

De bouw van deze tempel is een actief agendapunt op het verkiezingsprogramma van de BJP geweest in 2014 en 2019 en in april van dit jaar zijn de volgende verkiezingen in India. Het inwijden van de tempel zal plaatsvinden door premier Narendra Modi, waardoor de evidente inlossing van de politieke belofte, gedaante krijgt.

Voor sommigen is de inwijding van de tempel met daarin het beeld van God Ram, een bevestiging dat India, ook na de aankomende verkiezing, een hindoe nationalistisch politiek bestuur zal hebben en voor anderen is het een uitdrukking van hindoe nationalistische politiek, die het secularisme onder druk zet.

De Mughal Raj was het toonbeeld van religieuze politiek en met deze partijdige opmerking, zou de wederbouw van de Ram tempel kunnen worden beschouwd als het antwoord op het toentertijd slopen van de bestaande tempel, die plaats moest maken voor de Babri moskee in opdracht van de Mongoolse veroveraar Babur.

Culturele evolutie, zou niet ten koste moeten gaan van religieuze verwonding, toen niet en nu ook niet. Tempels, Moskeeën, Kerken ennatuurgodsdienstige altaren, vormen ook in het hedendaagse India, nog steeds het religieus landschap, dus is de blijde inwijding van de Ram Mandir een mijlpaal van India als natie.

Aashna Kanhai


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May