VS: Bijna 90 doden na hevige winterstormen
21 Jan, 17:30
foto
Het ijskoude weer in de VS veroorzaakt opvallende ijsformaties.


Bijna 90 weergerelateerde sterfgevallen zijn in de VS geregistreerd nadat het land de afgelopen week werd geteisterd door hevige winterstormen. Onder de doden vallen minstens 25 in Tennessee en 16 in Oregon, waar nog steeds de noodtoestand geldt na zware ijsstormen.

Tienduizenden mensen zitten ook nog steeds zonder stroom in grote delen van het land.

De ijzige omstandigheden zullen naar verwachting tot halverwege de week aanhouden.

In het hele land zijn de afgelopen week in totaal 89 weergerelateerde dodelijke slachtoffers geregistreerd, volgens een telling van CBS, de Amerikaanse partner van de BBC.

Hoewel het dodental het grootst is in Tennessee en Oregon, zijn er ook dodelijke slachtoffers gemeld in Illinois, Pennsylvania, Mississippi, Washington, Kentucky, Wisconsin, New York, New Jersey en elders.

Bij een incident afgelopen woensdag in Portland, Oregon, werden drie mensen dood geëlektrocuteerd toen krachtige wind ervoor zorgde dat een elektriciteitskabel viel en het voertuig raakte waarin ze reisden. Een baby die in het voertuig zat, heeft het overleefd.

Andere sterfgevallen worden nog onderzocht, waaronder die van een persoon die omkwam bij een ongeval met vijf auto's in Kentucky en vier in Illinois.

Volgens de Associated Press stierven in de loop van slechts vier dagen vijf mensen – van wie de meesten vermoedelijk dakloos waren – in Seattle.

In Mississippi hebben de weersomstandigheden bestuurders ertoe aangezet om automobilisten te waarschuwen 'alleen te rijden als dat nodig is' en 'let op ijzel' op de wegen van de staat. Hogescholen en universiteiten in de staat hebben vanwege de omstandigheden de terugkeer van studenten uit de winterstop uitgesteld.

Ambtenaren in Mississippi onderzoeken ook of online geruchten over mogelijke stormgerelateerde watertekorten de bewoners ertoe hebben aangezet water in hun badkuipen op te slaan. De verhuizing veroorzaakte een tijdelijke daling van de waterdruk en droge kranen voor duizenden inwoners van Jackson, de hoofdstad van de staat, die historische waterproblemen kent.

Hoewel de elektriciteit grotendeels is hersteld in gebieden in de VS die deze door het winterweer zijn kwijtgeraakt, zitten tienduizenden mensen in het hele land nog steeds zonder stroom.

Zondagmiddag telde het totaal bijna 10.000 mensen in Oregon, 8.000 in North Carolina, 7.000 in Californië en 4.300 in Kentucky.

De ijzige omstandigheden en de ijskoude wind zullen naar verwachting in ieder geval tot het begin van de week aanhouden.

Daarna wordt een dooi verwacht, waarbij sommige meteorologen waarschuwen dat warme lucht en regen overstromingen kunnen veroorzaken in delen van het Midwesten en het noordoosten van de VS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May