Argentinië arresteert en deporteert familieleden bendeleider 'Fito'
20 Jan, 22:47
foto
Familieleden van de voortvluchtige Ecuadoraanse drugsbaron Jose Adolfo Macias arriveren op de Simon Bolivar-vliegbasis in Guayaquil, Ecuador, na hun deportatie uit Argentinië, op 19 januari 2024 (Foto: Argentijnse Ministerie van Veiligheid via Reuters)


De Argentijnse autoriteiten hebben de vrouw en kinderen van de voortvluchtige Ecuadoraanse drugshandelaar Jose Adolfo Macias aangehouden en hen vrijdag vroeg naar Ecuador gedeporteerd, aldus de autoriteiten.

De Argentijnse minister van Veiligheid, Patricia Bullrich, vertelde op een persconferentie dat de autoriteiten acht mensen hebben aangehouden – waaronder andere medewerkers van Macias – die op 5 januari in Argentinië aankwamen en naar een huis in de provincie Cordoba verhuisden dat ze in november hadden gekocht.

Macias, wiens alias 'Fito' is, verdween op 7 januari uit de Ecuadoraanse gevangenis waar hij een gevangenisstraf van 34 jaar uitzat voor verschillende misdaden, waaronder drugshandel en moord.

"Onze hypothese is dat Fito's plan was om het huis te kopen, het gezin te verhuizen en vervolgens uit de gevangenis te ontsnappen", zei Bullrich, die zei dat de Argentijnse autoriteiten handelden na een tip van Ecuadoraanse collega's.

"We weten dat de hele familie van Macias in Argentinië was... ze zijn naar Ecuador gedeporteerd", zei de Ecuadoraanse president Daniel Noboa vrijdag tegen RCN-radio. "Vaak zijn deze familieleden betrokken bij het witwassen van geld of bij het economische en operationele deel van de kartels en narco-terroristische groeperingen", voegde de president eraan toe.

De autoriteiten hebben de criminele groep Los Choneros van Macias in verband gebracht met afpersing, moord en drugshandel en beschuldigen de groep ervan de controle te hebben over de door misdaad geteisterde en overvolle gevangenissen in Ecuador.

Noboa riep kort nadat Fito vermist was de noodtoestand voor twee maanden uit, zette het leger de straat op en stelde een landelijke avondklok in nu het land wordt geconfronteerd met een golf van geweld.

Incidenten alleen al in januari omvatten een aanval door gewapende mannen op een tv-station, de gijzeling van meer dan 200 gevangenisfunctionarissen en de ontvoering van politieagenten, evenals de moord op een officier van justitie die de georganiseerde misdaad achtervolgt.

"Argentinië zal geen narcoland zijn, noch zullen onze provincies een hol van criminelen worden. We zijn vastbesloten dit soort misdaad te bestrijden", zei de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken, Guillermo Francos, op de persconferentie van vrijdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May