NDP onderzoekt alarmerende uitverkoop grondgebied
19 Jan, 06:52
foto


De Nationale Democratische Partij heeft kennis genomen van plannen, documenten en andere informatie die bevestigen dat de regering bezig is honderd duizenden hectaren tropisch regenwoud in de uitverkoop te zetten. De misleiding hierbij is dat de president van de Republiek Suriname toestemming heeft gegeven aan 50 Mennonieten families om zich hier te vestigen en dat ze geen grond zullen krijgen maar kopen.

Verder is bekend dat deze buitenlanders, begeleid door Surinamers, bekend staan om een leefwijze zodanig, dat kaalkap van regenwoud en niet duurzame landbouw, onderdeel vormt van hun bestaan.

Ondanks de vele ingediende petities en brieven naar de PG, voor onderzoek, leeft bij de samenleving het gevoel dat deze zaak in alle stilte zal worden afgehandeld en Suriname wakker zal worden met het gegeven van verkoop van haar grondgebied. Ook is de informatie bekend dat via onlangs opgerichte stichtingen, grote lappen grond zijn aangevraagd.

Het is duidelijk dat Marron en Inheemse woon- en leefgemeenschappen vallen binnen de aangevraagde dan wel toegewezen gebieden, aan derden, met het donker vermoeden dat die hebben door verkocht aan de Mennonieten.

In DNA zijn ettelijke keren hier vragen over gesteld door de NDP fractie waarop de regering er nog steeds voor kiest om hierover te zwijgen en geen vragen te beantwoorden.

De vragen die ons als partij en grote delen van de samenleving bezig houden zijn:
- Is het waar dat middels een schrijven van de president, als hoogste gezag, opdracht is gegeven ter uitvoering van het onderhavige?
- Waarom is de regering niet transparant over deze kwestie?

Documenten tonen aan dat op naam van het ministerie van LVV meer dan 500.000 ha, in het westen van het land, aangevraagd is voor landbouw doeleinden.
- Is deze aanvraag reeds toegewezen en officieel op naam van het ministerie?
- Voldoet deze mogelijke uitgifte aan de normen van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu?
- Is er conform de Milieu Raamwet invulling gegeven aan de Milieu Effecten Analyse (MEA)?
- Is zo’n uitgifte in overeenstemming met deze wet?
- Vallen er dorpen en woon gemeenschappen in het aangevraagd dan wel toegewezen gebied?
- Is DNA hierover geïnformeerd?
- Zijn de aldaar in stamverband levende gemeenschappen in kennis gesteld?

Ten overvloede benadrukt de NDP dat de Grondwet het vervreemden van het Surinaamse grondgebied verbiedt.
Ons inziens zijn de verwachte mogelijkheden, om met ons bos carbon credits inkomsten binnen te halen, door  dergelijke grootschalige kaalkap, de grond ingeboord.

De partij onderzoekt deze zeer ernstige kwestie verder en vraagt aan alle andere maatschappelijke actoren, politieke partijen en geïnteresseerden dit ook te doen, zodat er duidelijkheid komt vanuit de regering. Het gaat om een nationale kwestie en is partij politiek overstijgend.

Sranan gron e kari un, heri libi te na dede!

Nationale Democratische Partij
 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May