Overgroot deel aanvragen NOFA-fonds onvolledig
19 Jan, 08:48
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV.


Van de in totaal 393 aanvragen bij het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) is slechts 100 goedgekeurd. De waarde van de goedgekeurde leningen is SRD 53.3 miljoen. 258 van de aanvragen zijn onvolledig ingediend en hebben in totaal een waarde van SRD 49 miljoen. Dit zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) donderdag tijdens de begrotingsbehandeling. 

Het fonds is in 2022 gelanceerd met als doel agribusiness, de concurrentiepositie en verdiencapaciteit van de agrarische bedrijven in Suriname te versterken en bevorderen. De financiering is bestemd voor bedrijven en individuen voor de primaire en verwerkingsindustrie. De rente is 5.5% per jaar waarbij maximaal SRD 1 miljoen geleend kan worden.

Diverse DNA-leden hebben gevraagd naar een overzicht van de benutting van het fonds. Sewdien deelde mee dat van de 100 goedgekeurde leningen 15 naar Commewijne gingen met een waarde van SRD 5.7 miljoen, naar Para gingen 2 met een waarde van SRD 707.000, naar Coronie 3 leningen met een waarde van SRD 824.000, naar Nickerie 54 leningen met een waarde van SRD 35 miljoen, naar Wanica 12 met een waarde van SRD 6.4 miljoen, naar Saramacca 10 met een waarde van SRD 4.2 miljoen,  Paramaribo 1 met een waarde van SRD 475.000, Marowijne 1 met een waarde van SRD 20.000 en Sipaliwini 2 met een waarde van SRD 79.000. Volgens de bewindsman zijn momenteel 35 aanvragen in behandeling met een waarde van SRD 20 miljoen.

“Het fonds beschikt momenteel over SRD 114 miljoen. Uit de optopping van 2023 is tot nu toe slechts SRD 10 miljoen overgemaakt en binnenkort zal de rest overgemaakt worden”, stelde minister Sewdien. De voorwaarden om in aanmerking te komen zijn genoteerd in de NOFA wet. Sewdien zei dat Trustbank Amanah, de beheerder van het fonds, en het bestuur info sessies verzorgen en presentaties houden voor belanghebbenden in alle districten. De bank participeert daarnaast ook in agrarische beurzen en andere gelegenheden. Ook op de website van de bank zijn relevante informatie beschikbaar en er worden ook folders verspreid.

Volgens de minister zijn er belangrijke lessen geleerd uit het Agrarisch Krediet Fonds zoals dat de begroting bij aanvraag vaak overtrokken is, er is sprake van onderdekking en vele aanvragers lopen met het idee lening kwijtgescholden worden omdat het een overheidsfonds is. “Bij NOFA worden de aanvragen kritisch bekeken op de terugbetalingscapaciteit en de afzetmogelijkheden”, benadrukte de minister. 

Kishan Ramsukul (VHP) merkte op dat een groot aantal aanvragen is afgekeurd of niet volledig is met als reden dat de dekking laag was. Hij wilde weten hoe dit in de toekomst aangepakt zal worden, zodat meer mensen in aanmerking komen. “Moeten we de wet wijzigen, want de bedoeling was dat deze fondsen laagdrempelig zouden zijn”. Ramsukul schrok dat Paramaribo maar 1 goedgekeurde aanvraag heeft. “Ik denk dat we dit meer en beter moeten stimuleren. Ik denk dat er weinig bewustzijn is over het NOFA-fonds vooral in gebieden als Paramaribo”, zei Ramsukul. Ook vroeg hij of het zo is dat bij aanvragen meteen de kosten worden afgetrokken.

Minister Sewdien zei dat als de fondsen beschikbaar zijn die inderdaad toegankelijk moeten zijn voor alle vormen van agrarische activiteiten. Hij legde uit waarom het lijkt alsof zaken niet lopen en zei dat iemand bijvoorbeeld een aanvraag had ingediend voor herstel van het onderstel van een combine, maar dat bij technisch onderzoek bleek dat alles perfect was. “Waarvoor is de aanvraag dan ingediend. Zo spelen er heel wat zaken vooral als mensen denken dat het gaat om een overheidsfonds en straks niet hoeven te betalen. Agrarische activiteiten zijn zakelijk en moeten ook zo gehouden worden. Waar nodig kunnen we interveniëren maar het moet niet al te gemakkelijk zijn, vooral als het gaat om fondsen die beschikbaar worden gesteld”, zei de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May