Ecuador: Aanklager dodelijke aanval op tv-studio, vermoord
18 Jan, 10:40
foto
César Suárez specialiseerde zich in het onderzoeken van de georganiseerde misdaad. (FB)


Een officier van justitie die vorige week onderzoek deed naar een aanval op een tv-studio in Ecuador, is gedood, zeggen ambtenaren. César Suárez werd woensdag doodgeschoten in de havenstad Guayaquil, in de provincie Guayas, zei de procureur-generaal.

Het is niet duidelijk of de dood van Suarez verband houdt met zijn onderzoek naar de aanval op het tv-station.

Tijdens het dramatische incident vorige week stormden gemaskerde mannen tijdens een live-uitzending de studio van de publieke tv-zender TC binnen en hielden de mensen onder schot terwijl ze hen bedreigden.

Op beelden die live werden uitgezonden, was te zien hoe journalist Jose Luis Calderon de schutters smeekte, terwijl het stationspersoneel gedwongen werd op de studiovloer te zitten of liggen.

Eén cameraman werd tijdens de aanval in zijn been geschoten, terwijl de arm van een ander werd gebroken, aldus de adjunct-directeur nieuws van TC.

Lokale media melden dat Suárez werd neergeschoten terwijl hij in de buurt van zijn kantoor reed. Op niet-geverifieerde beelden op sociale media is ook een voertuig te zien met kogelgaten in het raam.

In een interview met de krant El Universo, een dag voor zijn dood, zei Suárez dat hij geen politiebescherming had gekregen, ondanks het ondervragen van de dertien mensen die waren gearresteerd na de aanval op het tv-station.

Zijn moord is de laatste in een golf van gewelddadige incidenten in heel Ecuador, waarbij twee bendeleiders uit de gevangenis zijn ontsnapt, honderden gevangenisbewakers zijn gegijzeld en er in verschillende steden explosies hebben plaatsgevonden.

Als reactie daarop riep president Daniel Noboa de noodtoestand uit voor zestig dagen en beval hij het leger om 22 gewapende groepen, die hij opnieuw definieerde als terroristische organisaties, te 'neutraliseren'.

In reactie op de dood van Suarez zei procureur-generaal Diana Salazar: "Het is onmogelijk om niet gebroken te worden door de dood van een collega in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. We zullen standvastig blijven in zijn naam: voor hem, voor het land, voor gerechtigheid .

"Bedankt voor je werk, César. Rust zacht", schreef ze op X, voorheen bekend als Twitter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May