Colombia: 33 doden bij modderstroom
13 Jan, 22:51
foto
Een gespecialiseerde reddingsgroep van de Colombiaanse politie draagt het lichaam van een overleden persoon tijdens een operatie om overlevenden te redden van een aardverschuiving veroorzaakt door zware regenval in Choco, Colombia (Foto:Colombiaanse politie via Reuters)


Het dodental als gevolg van een modderstroom in het westen van Colombia is opgelopen tot 33, zei de regering zaterdag. De modderstroom trof vrijdag een drukke gemeentelijke weg in een bergachtig gebied dat de steden Quibdo en Medellin met elkaar verbindt.

De National Disaster Risk Management Unit zei aanvankelijk in een verklaring dat minstens 18 mensen waren omgekomen. Het bureau heeft ook gezegd dat minstens 35 gewonden naar verschillende ziekenhuizen zijn gebracht.

Het nieuwe dodental werd gemeld door de Colombiaanse vicepresident Francia Márquez op het sociale platform X, voorheen bekend als Twitter. Ze twitterde ook dat sommige van de slachtoffers minderjarig zijn en dat andere mensen vastzitten onder de modder. Er werd een zoekactie uitgevoerd naar vermiste personen.

De risicobeheerseenheid heeft niet gespecificeerd wat de modderstroom zou kunnen hebben veroorzaakt, maar het ministerie van Defensie meldde vrijdagavond dat het in het gebied heeft geregend, wat het moeilijk maakt voor reddingsoperaties.

Een video op X toonde blijkbaar het moment van de modderstroom, toen de zijkant van een berg over de snelweg gleed en enkele auto's bedekte.

"Alle beschikbare hulp wordt naar Choco gestuurd in deze verschrikkelijke tragedie", zei president Gustavo Petro vrijdag op sociale media.

De aardverschuiving in Choco, dat aan de Stille Oceaan ligt en de thuisbasis is van een uitgestrekt tropisch bos, volgde op meer dan 24 uur intense regen.

Bij een aardverschuiving in hetzelfde deel van Colombia in december 2022 kwamen minstens 27 mensen om het leven, waarbij mensen vast kwamen te zitten in een bus en andere voertuigen.

Terwijl een groot deel van Colombia te kampen heeft met een periode van droogte, heeft het Instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieustudies gewaarschuwd voor het risico van zware regenval in het Amazonegebied en in verschillende departementen die grenzen aan de Stille Oceaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May