Plein: Er is geen samenhang in de begroting 2024
14 Jan, 04:51
foto
Assembleelid Ivanildo Plein (NPS) pleit voor een beteren onderbouwing van de begroting.


"De begroting ademt niet de geest van de tijd en spoort niet. Er zijn heel veel onduidelijkheden. Tot nu toe zie ik niet dat bij de bedragen rekening is gehouden met de koers die fluctueert. Er is geen rampenplan gekoppeld aan de begroting en ook is het bedrag welke is opgenomen in de begroting bij calamiteiten is te weinig". Dit zei Assembleelid Ivanildo Plein (NPS) vrijdag bij de begrotingsbehandeling 2024. Hij stelde diverse vragen bij een aantal ministeries en deed ook voorstellen. De begroting wordt maandag verder behandeld.

Plein merkte op dat er een controverse is bij armoedebestrijding. Er zijn te veel entiteiten hiermee belast, zonder dat het duidelijk is wie wat moet doen. In de begroting zijn de drie pilaren: veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg in onvoldoende mate uit de verf gekomen. Ook stimuleert de begroting naar volgens het oppositielid geen productie en ondernemerschap en zijn de kwetsbare groepen ondergesneeuwd. "In één zin, er is geen samenhang in de begroting".

Net als diverse andere Assembleeleden stond Plein ook stil bij de verruwing van de criminaliteit. Hij wil van de minister weten wat op korte termijn ondernomen zal worden om het veiligheidsgevoel in de samenleving terug te brengen. Er moet concreet beleid gemaakt worden. Verschillende politiebureaus hebben vaak te kampen met tekort aan voertuigen. Hij pleitte voor genoeg middelen voor de aanschaf van politievoertuigen die daadwerkelijk ingezet moeten worden voor de gemeenschap.

Plein vroeg ook waarom de strafinrichtingen zoals Santo Boma niet stapvoets zelfvoorzienend worden gemaakt. "Ik pleit ervoor dat de gedetineerden in deze instellingen ingezet worden om bijvoorbeeld onze wegen te helpen onderhouden. Dit kost de Staat minder. Verder is er bij de gedetineerden talent, welke ingezet kan worden. In sommige gevallen moet het talent verder ontwikkeld worden en daartoe moet de ruimte kunnen bestaan. Mijn opmerking moet in het kader van het resocialisatie systeem gezien worden". Er kunnen diverse commerciële activiteiten worden ontplooid. Ook kan er gekookt worden in de strafinrichtingen waardoor de voeding niet hoeft te worden aangeleverd. "Werk aan de winkel om beleid te maken en uit te voeren. Waarom kan het in het buitenland en in ons land niet!"

Per district is op de begroting van Regionale Ontwikkeling en Sport SRD 1 miljoen uitgetrokken. Plein wil weten hoe de districten met zo een laag bedrag zullen uitkomen. Dit geld is veel te weinig om de districten te helpen ontwikkelen. Het Assembleelid pleitte voor meer middelen voor de districten op basis van de districtsplannen. Ook sport komt bekaaid van af. Er zijn te weinig middelen vrijgemaakt. Sporters die moeten uitkomen internationaal moeten op bedeltoer om aan geld te komen. Zij moeten beter worden gewaardeerd, benadrukte Plein. Hij pleitte voor meer middelen om talent in verschillende wijken te ontwikkelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May