Column: Beleggen in Obligaties in 2024
12 Jan, 22:45
foto


In de vorige aflevering van deze column werd ingegaan op de rente in de VSA en de vooruitzichten. Er werd betoogd dat de rente steeds is verhoogd door de FED, in strijd tegen stijgende inflatie en dat de piek naar alle waarschijnlijkheid is bereikt. In deze omgeving stegen de rendementen op obligaties en beleggers oefenden een steeds grotere vraag uit naar deze beleggingscategorie. Staatsobligaties deden het goed en het rendement op bijvoorbeeld 10-jaars Staat bereikte een piek ca. 4.9% en noteert nu iets lager dan 4%. Met zulke rendementen zijn staatsobligaties aantrekkelijker t.o.v. bedrijfsobligaties en zelfs aandelen.

De grafiek illustreert het rendement op Amerikaanse bedrijfsobligatie met een kredietwaardigheid van Aaa.

 
Bron: FED Economic Data, Sira Capital

Vanaf medio 2020 is het rendement op deze categorie bedrijfskredieten steeds verbeterd tot een piek van bijna 6% in het laatste kwartaal vorig jaar. Ook voor Staatsobligaties is dit patroon waar te nemen.

De oranje lijn geeft het verschil weer tussen het rendement op een bedrijfsobligatie en een Staatsobligatie, steeds met een (resterende) looptijd van 10 jaar. Dit wordt de credit-spread genoemd en is een indicatie van de vergoeding van het extra risico op bedrijven t.o.v de overheid van de VSA. Bedrijven hebben over het algemeen immers een hoger risico van faillissement dan de overheid.

Thans blijkt ook dat de korte rente (2 jaars) al een poos iets hoger is dan de lange rente (10 jaars), wat een signaal is dat beleggers economisch zware tijden verwachten (zie vorige column d.d. 29 december 2023). Dit is redelijk slecht nieuws voor bedrijfsobligaties en is ook te merken aan de credit-spread: terwijl het rendement op bedrijfsobligaties steeg, daalde de spread. Enerzijds is dat een indicatie dat het risico op de bedrijven steeds vergelijkbaar werd met het risico op de Staat, ofwel bedrijven hebben sterke fundamenten en een gezonde balans. Echter, in de naaste toekomst, indien de economie vertraagt of in een recessie belandt, zal deze vergoeding van het risico op bedrijfsobligaties mager blijken te zijn.

Voor wat betreft Staatsobligaties versus aandelen, laat bijv. een index van Morningstar zien dat  het rendement op Amerikaanse staatsobligaties steeg van 1.2% ultimo 2020 tot 5.4% ultimo 2023, terwijl dividenden op aandelen in dezelfde periode stegen van 1.2% naar 1.5%. In een omgeving van stijgende rente, hebben  bedrijven in basis hogere rentekosten waardoor er waarde wordt overgeheveld van aandeelhouders naar obligatiehouders.

Kortom, met het vooruitzicht van beheerste inflatie en het risico van een vertragende economie zijn Staatsobligaties goed gepositioneerd. Bedrijfsobligaties bieden een hoger rendement, echter in geval van een recessie zal de spread onvoldoende zijn. Staatsobligaties doen het juist goed in een vertragende economie en bieden verder ook bescherming tegen geopolitieke risico’s (safe haven).

Sira Capital
Ajay Surjbalisingh

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May