SEOB voorspelt langzaam herstel economie in 2024
12 Jan, 06:48
foto


De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) verwacht dat de economie dit jaar langzaam zal herstellen, het vertrouwen van investeerders toeneemt als de wisselkoers stabiel blijft en de inflatie verder keldert. De opstart van de offshore oliesector kan volgens de SEOB een belangrijk moment voor het land worden.

Staatsolie verwacht in het vierde kwartaal dat TotalEnergies en Apache een Finaal Investeringsbesluit nemen over blok 58. Het project kan in totaal meer dan US$ 9 miljard opleveren op de lange termijn. Vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de banken moet volgens de SEOB een strategie worden ontwikkeld om 'local content' te stimuleren. Het gaat hier vooral om lokale investeringen in de niet-mijnbouwsectoren. Met de gevolgen van klimaatsverandering voor de agrarische en toerisme sector dient daarbij ook rekening gehouden te worden.

Hoewel de inflatie daalt, blijft deze gevoelig voor de aangekondigde tariefaanpassingen voor nutsvoorzieningen. Gezien subsidies op nutsvoorzieningen en brandstof verder worden afgebouwd in 2024, zal de inflatie hoog blijven. De BTW op nutstarieven werd bij onderhandeling met de vakbond uitgesteld tot 2024. De invoer van deze belastingen zal ook haar weerslag hebben op de inflatie. Het IMF verwacht dat de inflatie in 2024 zal uitkomen rond de 15%.

Fiscale discipline zal noodzakelijk zijn om de stabiliteit van de wisselkoers te blijven garanderen en bestedingsinflatie uit hoofde van overheidsbestedingen te vermijden. Vanwege de relatief hoge inflatie verwacht de SEOB dat de rentes in 2024 minstens zo hoog zullen blijven als in het voorgaande jaar.


Om het sociaaleconomische klimaat te verduurzamen beveelt de SEOB aan om de instituten te versterken, de overheidsfinanciën te verduurzamen, sociale zekerheid te garanderen, aandacht te besteden aan het midden- en klein bedrijf en de corruptie te bestrijden.

Sterke instituten zijn essentieel voor het verduurzamen van sociaaleconomische vooruitgang. SEOB pleit daarom ervoor dat de overheid nadenkt over een IMF-2 programma 'Policy Coordination Instrument' ter versterking van de instituten zoals ministeries, de belastingdienst, het planbureau, de Rekenkamer, en het onderwijs als geheel na afloop van het huidige IMF-programma.

De SEOB benadrukt de noodzaak voor het verduurzamen van de overheidsfinanciën. De focus dient vooral gelegd te worden op fiscale discipline en het verhogen van de overheidsinkomsten. De overheid loopt nog steeds
aanzienlijke inkomsten mis uit de belastingen en invoerrechten. Het doen toenemen van de overheidsinkomsten kan door effectievere belastinginning en verhoging van de bedrijvigheid in het land. Voor effectievere inkomsteninning van de overheid is het versterken van het belastinginstituut alsook de douane, noodzakelijk.

De SEOB benadrukt het belang van het garanderen van sociale zekerheid te midden van de kostenverhogende economische maatregelen. Het pleit voor een effectief sociaal programma. Het dringt erop aan dat de uitgangspunten van het sociaal programma op korte termijn worden geëvalueerd. "Het sociaal programma dient zorgvuldig uitgevoerd te worden, zodat dit geen verdere druk legt op de inflatie die al hoog is."

Het midden- en klein bedrijf (MKB) in Suriname draagt niet alleen bij aan de economische bedrijvigheid, maar ook aan de werkgelegenheid, benadrukt de SEOB. Echter blijkt de toegang tot kredietverlening, noodzakelijk voor het financieren van investeringen, één van de grootste obstakels voor het MKB. De SEOB vraagt daarom aandacht voor het activeren en promoten van productie- en garantiefondsen die de lokale productie en het MKB zullen laten groeien.

De SEOB pleit voor een structurele aanpak van corruptie en het vergroten van de transparantie vanuit de overheid. "Wij bevelen ook aan de vermogens van vooraanstaande overheidsfunctionarissen openbaar te maken, in lijn met
de aanbeveling van het IMF." Het vraagt ook aandacht voor de nieuwe aanbestedingswet en de Aanbestedingsautoriteit. Het onderstreept het introduceren van checks and balances voor een meer solide aanbestedingsraamwerk.


De SEOB is een onafhankelijke instantie en heeft als hoofddoel het monitoren en adviseren van de regering over het implementeren van het IMF-programma en het economisch herstelplan. Dit wordt gedaan door te kijken naar duidelijke prestatie-indicatoren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May