Japan: Sneeuw belemmert reddingsacties en hulpleveringen
08 Jan, 02:55
foto
Het sneeuwt terwijl politieagenten zoekacties vervolgen rondom een afgebrande markt in Wajima, in de Ishikawa prefectuur, Japan. Een zware aardbeving heeft zich op 1 januari voorgedaan in West-Japan, waarbij meer dan 120 mensen zijn overleden, gebouwen zijn afgevlakt en aardverschuivingen zich hebben voorgedaan. (Foto: Kyodo News via AP)


Reddingsteams hebben door de sneeuw gewerkt om voorraden te leveren aan geïsoleerde gehuchten, zes dagen nadat een krachtige aardbeving West-Japan trof, waarbij minstens 128 mensen om het leven kwamen. Zware sneeuwval die later op zondag en de hele nacht in de prefectuur Ishikawa werd verwacht, maakte de urgentie nog groter.

Na de aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter van maandag werden nog steeds 195 mensen vermist, een lichte daling ten opzichte van de ruim 200 die eerder werden gemeld, en raakten 560 mensen gewond. Honderden naschokken volgden, waardoor het Noto-schiereiland, waar de aardbevingen zich concentreerden, rammelde.

Taiyo Matsushita liep drie uur door de modder om een supermarkt in de stad Wajima te bereiken om voedsel en andere benodigdheden voor zijn gezin te kopen. Het huis waar hij met zijn vrouw en vier kinderen woont, en ongeveer twintig huizen in de buurt, behoren tot de ruim een dozijn gemeenschappen die zijn afgesneden door aardverschuivingen.

De stroom viel uit en binnen een paar uur konden ze hun mobiele telefoons niet eens meer gebruiken, vertelde hij aan Jiji Press.

"We willen dat iedereen weet dat er op sommige plaatsen geen hulp komt", zei Matsushita tegen Jiji Press. "We voelen zo’n gehechtheid aan deze gemeenschap. Maar als ik aan mijn kinderen denk, is het moeilijk voor te stellen dat we hier kunnen blijven wonen."

Zaterdag laat werd een vrouw van in de negentig gered uit een afbrokkelend huis in Suzu, in de prefectuur Ishikawa, nadat ze 124 uur vastzat in het puin. Ze werd verwelkomd met aanmoedigende kreten, hoewel de duisternis en een lang blauw stuk plastic haar aan het zicht onttrokken.

De overlevingskansen nemen na de eerste 72 uur sterk af.

Van de doden vielen er 69 in Wajima, 38 in Suzu, 11 in Anamizu, en de rest in kleinere aantallen verspreid over vier steden. Brandweerlieden en andere rampambtenaren probeerden negen mensen te bereiken die vermoedelijk begraven lagen onder ingestorte huizen in Anamizu, aldus Japanse mediaberichten.

Ambtenaren van Ishikawa zeggen dat 1.370 huizen geheel of gedeeltelijk zijn verwoest. Veel van de huizen in het westelijke kustgebied van het hoofdeiland zijn verouderd en van hout. Auto's slingerden over gebarsten, hobbelige wegen. Sneeuw bedekte het puin en de snelwegen. Draden bungelden aan scheve palen.

De ruim 30.000 mensen die naar scholen, auditoria en gemeenschappelijke voorzieningen zijn geëvacueerd, sliepen op koude vloeren. Ze beefden van angst door de naschokken. Ze baden dat hun vermiste dierbaren veilig waren. Anderen huilden zachtjes om degenen die waren gestorven.

Mikihito Kokon, een van degenen die geëvacueerd waren, maakte zich zorgen over wat de sneeuwval zou kunnen doen met zijn huis, dat nog steeds overeind stond, maar een wrak was.

'Je weet niet eens waar je moet beginnen of waar de ingang is', zuchtte hij.

Sommige mensen leefden uit hun auto en er vormden zich lange rijen bij benzinestations. De voedsel- en watervoorraden waren schaars. Er ontstonden zorgen over sneeuw en regenval, die het risico op modderstromen en verdere schade vergroten, omdat sneeuw die zich op de daken ophoopt, nauwelijks staande huizen plat kan leggen.

Een brand die urenlang woedde, verwoestte een groot deel van Wajima, en een tsunami raasde door huizen en zoog auto's in modderig water.

"We doen allemaal ons best om het hoofd te bieden, elkaar te helpen, dingen van huis mee te nemen en deze met iedereen te delen", zei Kokon. "Zo leven wij nu."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May