Israël richt zich al tientallen jaren op Palestijnse leiders in Libanon
04 Jan, 14:51
foto
De begrafenis van plaatsvervangend hoofd van Hamas, Saleh al-Arouri, die deze week werd vermoord door een Israëlische drone-aanval in Beiroet. (Foto Anadolu via Getty Images)


Bij een drone-aanval op de zuidelijke wijk Dahiyeh in Beiroet kwamen deze week verschillende Hamas-leiders om het leven, waaronder Saleh al-Arouri, de plaatsvervangend leider van de politieke vleugel van de groep en oprichter van de militaire vleugel, Qassam Brigades. Deze stap vertegenwoordigt een grote regionale escalatie in de Israëlische oorlog tegen Gaza, die tot nu toe meer dan 22.000 mensen het leven heeft gekost. Maar dit was niet de eerste keer dat Israël een moordaanslag in Libanon pleegde.

Al-Arouri leefde sinds 2015 in ballingschap in Libanon. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de moorden niet op zich genomen, maar het wordt zeer waarschijnlijk geacht dat Tel Aviv opdracht gaf tot de moord.

Decennia lang heeft Israël zich gericht op Palestijnse leiders in Libanon, een bolwerk van Hamas-bondgenoot Hezbollah. De dood van al-Arouri komt echter na een pauze van achttien jaar in een lange lijst van pogingen tot en succesvolle politieke moorden.

Enkele van de belangrijkste gevallen zijn:
1972 - Nasleep van de moorden op de Lod luchthaven
Een van Israëls eerste doelwitten in Libanon was Ghassan Kanafani, een prominente Palestijnse schrijver en dichter die op 8 juli 1972 in Beiroet werd vermoord samen met zijn 17-jarige nichtje. Er was een granaat aangesloten op het contactslot van zijn auto. Toen hij de auto startte, ontstak hierdoor een plastic bom die achter de bumper van de auto was geplaatst.

Kanafani was een woordvoerder van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Zijn moord vond plaats in de nasleep van de massaschietpartij op Lod Airport (nu Ben Gurion International Airport) op 30 mei 1972, waarbij 26 mensen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten. Drie leden van het Japanse Rode Leger waren gerekruteerd om de schietpartijen uit te voeren, aangezien de luchthaven al zeer alert was op mogelijke aanvallen door Palestijnen. Israël zei dat de moord op Kanafani een reactie was op deze aanval, maar men denkt dat de moord al lang daarvoor gepland was.

Bassam Abu Sharif, die woordvoerder werd van PFLP na de moord op Kanafani, werd op 25 juli 1972 ook het doelwit van een pakketbom in Beiroet. Abu Sharif overleefde de poging, maar liep ernstige verwondingen op - hij verloor gedeeltelijk zijn gezichtsvermogen en gehoor, evenals vier vingers.

1973 – Reactie op ontvoeringen in München
Op 5 september 1972 ontvoerden leden van Black September, een factie van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Zomerspelen in München. De gijzelaars werden uiteindelijk gedood tijdens een mislukte reddingspoging van de West-Duitse autoriteiten.

Als reactie hierop lanceerde Israël een moordcampagne genaamd Operatie Spring of Youth, om de meesterbreinen van de ontvoering aan te vallen. Op reis per boot vanuit Haifa voor een operatie die van 10 tot 11 april 1973 zou duren, landden Israëlische speciale troepen op het strand van Beiroet met hun commandant, de toekomstige premier, Ehud Barak, vermomd als vrouw.

Ze vielen een hoogbouwgebouw en privéwoningen van PLO-functionarissen in Beiroet en Sidon binnen, die ze eerder onder toezicht hadden gehouden, waarbij ze de deuren openbliezen met explosieven en geweervuur schoten totdat hun doelen dood waren. Drie topfunctionarissen van de PLO werden gedood: Muhammad Youssef al-Najjar, een plaatsvervanger van PLO-leider Yasser Arafat; woordvoerder Kamal Nasser; en Kamal Adwan, militair leider van de Westelijke Jordaanoever.

1973 – 2001 – Een lang complot om Yasser Arafat te vermoorden

Op 1 oktober 1973 probeerde Israël Arafat, evenals PLO-leden Khalil al-Wazir, Faruq al-Qaddumi, Hani al-Hassan en Wadi Haddad, te vermoorden tijdens een bijeenkomst in Beiroet. Bommen die vielen op het gebouw waar de mannen elkaar ontmoetten, ontploften echter niet.

Plannen om Arafat te vermoorden gingen jarenlang door. De Israëlische inlichtingendienst bracht verschillende plannen in kaart om commerciële vliegtuigen neer te halen die Arafat zouden kunnen vervoeren, maar bezorgdheid over de mogelijke politieke gevolgen van het doden van burgers bij deze poging belemmerde deze inspanningen.

Tussen juni en augustus 1982 werden verschillende pogingen ondernomen om Arafat uit te schakelen. Salt Fish, een Israëlische taskforce die voor dat enige doel werd opgericht, lanceerde verschillende bombardementen op mogelijke locaties van Arafat, maar geen enkele slaagde erin hem te doden.

In 2001 zou de premier van Israël, Ariel Sharon, die Arafat beschouwde als een "moordenaar van Joden", uiteindelijk besloten hebben te stoppen met pogingen hem te vermoorden.

1979 – Nog een reactie op de ontvoeringen in München
Op 22 januari 1979 voerden Mossad-agenten een uitgebreid complot uit om Ali Hassan Salameh (37) te vermoorden. Hij was een vooraanstaand PLO-lid dat vermoedelijk de architect was van de ontvoeringen in München. Spionnen hadden zich weken eerder bij zijn sportschool ingeschreven om vriendschap met hem te sluiten, en een Brits-Israëlische agent huurde een appartement dichtbij het huis van Salameh om zijn bewegingen te volgen. Salameh kwam om het leven toen zijn auto een gemijnde Volkswagen passeerde die op afstand tot ontploffing werd gebracht.

1988 – Poging om Ahmad Jibril te vermoorden
Op 9 december 1988 deed Israël een inval in Palestijnse bases in Zuid-Libanon, met als doelwit Ahmad Jibril, destijds secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina Algemeen Commando (PFLP-GC). Commando's vielen locaties net buiten Beiroet binnen, maar stuitten op hevig verzet van Palestijnse strijders. Verschillende Palestijnse agenten werden gedood. Later werd onthuld dat Jibril nooit op die locatie was.

2006 – Moord op Sidon
Op 25 mei 2006 werd Mahmoud al-Majzoub, een hoge leider van de gewapende Palestijnse groep Islamitische Jihad en een nauwe bondgenoot van Hezbollah, vermoord in de stad Sidon. Een autobom die aan de autodeur van al-Majzoub was bevestigd, ontplofte toen hij deze opende. Israël ontkende de verantwoordelijkheid voor de aanval, maar zowel de Islamitische Jihad als Hezbollah hielden Tel Aviv verantwoordelijk. Nidal al-Majzoub, zijn broer, werd ook vermoord.

2024 – De oorlog tegen Gaza
Op 2 januari kwam bij een drone-aanval in de zuidelijke buitenwijk Dahiyeh van Beiroet Saleh al-Arouri om het leven. Zes anderen, waaronder de hoge militaire commandanten van Hamas, Samir Findi en Azzam al-Aqraa, werden ook vermoord. De mannen bevonden zich op de tweede verdieping van een appartementencomplex.

Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist, maar de Libanese premier Najib Mikati noemde de moord een "Israëlische misdaad". Hezbollah zei dat de aanval op de hoofdstad van Libanon "niet zonder straf zal plaatsvinden".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May