Spanning Midden-Oosten stijgt na aanval op Hamas-leider
03 Jan, 22:30
foto
Palestijnen nemen deel aan een protest tegen de moord op een hoge Hamas-functionaris, Saleh al-Arouri, in Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever op 2 januari 2024. (Foto: Reuters)


De Verenigde Naties (VN) en Frankrijk hebben opgeroepen tot terughoudendheid nu de vrees voor een verdere escalatie van de oorlog tussen Israël en Gaza rond de regio toeneemt, in de nasleep van de aanval op een Hamas-leider in Libanon laat op dinsdag. De VN zegt dat verdere escalatie verwoestende gevolgen kan hebben voor mensen in zowel Israël als Libanon.

Saleh al-Arouri, een hoge functionaris van het Hamas-politiekbureau, werd samen met zes anderen gedood bij de aanval in de buitenwijken van Beiroet. Israël heeft geen verantwoordelijkheid genomen, maar woensdag groeide de bezorgdheid dat de conflicten die de oorlog met Hamas in de regio heeft veroorzaakt, zich verder zouden kunnen uitbreiden.

Te midden van Israëls bombardement op Gaza en de steun die wordt geboden door bondgenoten onder leiding van de VS, is het geweld toegenomen op de bezette Westelijke Jordaanoever, aan de grens met Libanon, in Irak en Syrië, en in de Rode Zee. Er bestaat nu bezorgdheid dat de aanval in Beiroet een volledige oorlog dreigt uit te lokken tussen Hezbollah, dat in Libanon is gevestigd, en Israël.

Een woordvoerder van de Interim Force van de VN in Libanon (UNIFIL) zei dat elke mogelijke escalatie verwoestende gevolgen zou kunnen hebben voor mensen aan beide zijden van de Blauwe Lijn – de demarcatielijn die Libanon scheidt van Israël en de Golanhoogvlakte.

"We blijven alle partijen smeken om hun vuur te staken, en alle gesprekspartners met invloed om aan te dringen op terughoudendheid", voegde Kandice Ardiel eraan toe.

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een telefoongesprek met het Israëlische oorlogskabinetslid Benny Gantz er bij Israël op aangedrongen "elke escalerende houding te vermijden, vooral in Libanon".

Ondanks de pleidooien uit het Westen, heeft de aanval ook een nieuwe ronde van harde retoriek in de hele regio veroorzaakt.

Israëlische functionarissen hebben naar verluidt het bevel gekregen de moord op al-Arouri niet te bespreken. Maar een Israëlische militaire woordvoerder zei: "we zijn in hoge mate voorbereid op elk scenario".

De moord is echter een belangrijk onderwerp van discussie onder het Israëlische publiek.

"Iedereen heeft het erover, en het is in de krantenkoppen verschenen", die woorden als "geëlimineerd" gebruiken om zijn moord te beschrijven, zei Al Jazeera-correspondent Laura Khan, vanuit het bezette Oost-Jeruzalem.

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, zei dat de moord op Arouri "een nieuwe impuls zou geven aan de aderen van het verzet en de motivatie om tegen de zionistische bezetters te vechten".

Husam Badran, lid van het Hamas-politbureau, zei in een lofrede voor al-Arouri: "Wij zeggen tegen de criminele bezetting dat de strijd tussen ons open is."

Hamas-leider Ismail Haniyeh zei dat de Palestijnse groepering "krachtiger en vastberadener" was na de aanval. "Ze lieten sterke mannen achter die het vaandel na hen zullen dragen."

De vermoorde Hamas-leider Saleh al-Arouri (Hamas Media Office via AP)

Regionale oorlog
Ondertussen waarschuwde de Libanese premier Najib Mikati dinsdag dat de Israëlische aanval een poging was om zijn land in de oorlog te betrekken.

"De explosie is een Israëlische misdaad die er duidelijk op gericht is Libanon in een nieuwe fase van confrontaties te brengen na de aanhoudende dagelijkse aanvallen in het zuiden", zei Mikati.

Israël en Hezbollah hebben over de grens met Libanon op kleine schaal klappen uitgewisseld sinds de oorlog in Gaza uitbarstte, maar de aanval op al-Arouri dreigt het paar in een totale oorlog te storten.

Waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bou Habib vertelde de BBC dat zijn regering met Hezbollah sprak in een poging de beweging te 'overtuigen' om niet op de moord te reageren.

"We maken ons grote zorgen, de Libanezen willen er niet bij betrokken worden; zelfs Hezbollah wil niet betrokken raken bij een regionale oorlog", zei hij.

Hezbollah noemde de aanval "een ernstige aanval op Libanon, zijn bevolking, zijn veiligheid, soevereiniteit en verzet".

"Wij bevestigen dat deze misdaad nooit zal passeren zonder reactie en bestraffing".

Veel zal nu afhangen van de reactie van Hezbollah-chef Hassan Nasrallah, die woensdagmiddag een toespraak zou houden in Beiroet. Eerder heeft hij Israël gewaarschuwd voor het plegen van moordaanslagen op Libanees grondgebied, waarbij hij een "ernstige reactie" heeft beloofd.

Ondertussen bestaat er ook bezorgdheid dat de aanval de haperende gesprekken over een door Egypte naar voren gebracht staakt-het-vurenplan, zou kunnen verstoren.

Hamas-functionarissen zeiden dat al-Arouri "de kern vormde van de onderhandelingen" die door Qatar en Egypte werden gevoerd.

Een Israëlische delegatie was woensdag in Caïro om het voorstel te bespreken, meldde AP, onder vermelding van een niet bij naam genoemde Egyptische functionaris. De moord op al-Arouri zal de onderhandelingen waarschijnlijk een paar dagen belemmeren, voegde de functionaris eraan toe.

Een overwinning die Israël niet kan garanderen
Er is ook onrust ontstaan in de straten van de bezette Westelijke Jordaanoever.

Honderden Palestijnen protesteerden dinsdag om de moord op al-Arouri te veroordelen. Voor woensdag werd een algemene staking aangekondigd, en veel winkels en bedrijven bleven in het hele gebied gesloten.

"We hebben veel oproepen tot wraak gehoord. En we hebben oproepen gezien voor een algemene staking … waarbij de Palestijnen hebben gezegd dat alle scholen en openbare instellingen gesloten zullen zijn om te rouwen om de dood van al-Arouri", berichtte Nida Ibrahim van Al Jazeera vanuit de stad Arura.

Ibrahim zei dat mensen geloven dat Israël al-Arouri heeft vermoord "om zijn volk een overwinning te tonen die het niet kan garanderen in de belegerde Gazastrook".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May