Japan: Minstens zes doden na enorme aardbeving op nieuwjaarsdag
02 Jan, 02:56
foto
Een aardbeving met een kracht van 7,6 heeft maandag plaatsgevonden in de prefectuur Ishikawa in centraal Japan. (Bron: USGS; Nasa; Natural Earth; WorldPop project, University of South Hampton)


Bij de krachtige aardbeving die centraal Japan op nieuwjaarsdag trof, zijn ten minste zes mensen om het leven gekomen, nadat politie en lokale autoriteiten dinsdagochtend vroeg melding maakten van gevallen van lichamen die uit het puin van ingestorte gebouwen waren gehaald.

De aardbeving met een voorlopige magnitude van 7,6 vond maandag halverwege de middag plaats, waarbij gebouwen werden verwoest, de stroom naar tienduizenden huizen werd uitgeschakeld en bewoners in sommige kustgebieden werden aangezet om naar hoger gelegen gebieden te vluchten.

De beving veroorzaakte ook golven van ongeveer 1 meter hoog langs de lange westkust van Japan en in het naburige Zuid-Korea.

Legerpersoneel werd uitgezonden om te helpen bij reddingsoperaties, terwijl een lokale luchthaven werd gesloten nadat de aardbeving scheuren in de landingsbaan had veroorzaakt.

Een oudere man werd dood verklaard nadat een gebouw instortte in de stad Shika in de prefectuur Ishikawa, meldde omroep NTV onder verwijzing naar de lokale politie.

Kyodo News meldde vier sterfgevallen in Ishikawa, daarbij verwijzend naar het Prefectural Crisis Management Team, waaronder een man en vrouw van in de vijftig, een jongetje en een man van in de zeventig.

De krant Asahi citeerde de politie die zei dat een man van in de negentig uit het wrak van een gebouw was gehaald en naar het ziekenhuis was gebracht, maar dat hij dood was verklaard.

De Japanse premier Fumio Kishida vertelde maandag laat aan verslaggevers dat het voor zoek- en reddingsteams moeilijk bleek om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken vanwege geblokkeerde wegen.

President Joe Biden zei in een verklaring dat de Verenigde Staten na de aardbeving bereid was Japan alle noodzakelijke hulp te bieden. "Als nauwe bondgenoten delen de Verenigde Staten en Japan een diepe vriendschapsband die onze volken verenigt. Onze gedachten zijn bij het Japanse volk in deze moeilijke tijd", zei hij.

De Japanse regering zei dat zij maandagavond ruim 97.000 mensen in negen prefecturen aan de westkust van het hoofdeiland Honshu de opdracht had gegeven te evacueren. Ze brachten de nacht door in sporthallen en gymzalen, die vaak gebruikt werden als evacuatiecentra in noodgevallen.

Volgens de website van Hokuriku Electric Power zaten bijna 33.000 huishoudens dinsdagochtend vroeg zonder stroom in de prefectuur Ishikawa.

De Imperial Household Agency zei dat het na de ramp het geplande nieuwjaarsoptreden van keizer Naruhito en keizerin Masako op dinsdag, zou annuleren.

Kerncentrales

De aardbeving komt op een gevoelig moment voor de Japanse nucleaire industrie, die sinds de aardbeving en tsunami van 2011, die tot kernsmeltingen in Fukushima leidde, op felle tegenstand van sommige plaatselijke bewoners stuit. Hele steden werden verwoest door die ramp.

De Nuclear Regulation Authority zei dat er geen onregelmatigheden zijn aangetroffen bij kerncentrales langs de Japanse Zee, waaronder vijf actieve reactoren bij de fabrieken van Kansai Electric Power Ohi en Takahama in de prefectuur Fukui.

De Shika-fabriek van Hokuriku Electric, die het dichtst bij het epicentrum ligt, had zijn twee reactoren vóór de aardbeving al stopgezet voor regelmatige inspecties en ondervond geen gevolgen van de aardbeving, aldus het agentschap.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May