Column: Borrelpraat no. 799
31 Dec, 22:52
foto


“Zo, daar ging de Tuftufpufclub naar Atjoni, wat een ferme delegatie, vol medeleven, vol intenties, vol niet uitvoerbare beloften, vol mosterd na de maaltijd.”
"Sheriff moest eerst publiekelijk boos op ze worden, voordat ze in beweging kwamen."
"Jullie zijn altijd zo negatief! Er zal daadwerkelijk wat gedaan worden zodat het veiligheidsgevoel bij de ondernemers te Atjoni en de zovele toeristen aan de boven-Surinamerivier weer terug zal komen.”
“Zijn we zomaar negatief als bijvoorbeeld pas na meer dan drie jaren wordt erkend dat er grote en grove inschattingsfouten zijn gemaakt en dat er misschien harder hier en harder daar binnen de coalitie moest zijn opgetreden?”
“Maar de twee grootste wanhopen binnen de regering blijven voortblunderen en het regeerbeleid justitieel en buitenlands verzieken.”
“Dus meester, u ziet niet bepaald fundamentele zaken veranderen daar te Atjoni?”
“Ach nee, laplapu is ons hoogste beleid, net zoals bij straten: plak maar asfalt op asfalt, totdat je je wagen uitbobbelt als je er overheen rijdt.”
“Nou, maar die linker-rijstroken aan bijvoorbeeld de Gemenelandsweg zijn   goed gedaan.”
“Inderdaad, alleen zonder trottoirband, zodat je moet oppassen dat je niet van die verhoogde nieuwe asfaltlaag afdondert.”
“Gelukkig hebben sommige ondernemers een trottoir-afrit met aansluiting op de straat-waterafvoer laten aanleggen; volgens mij zijn ze bij OW ingekomen met een deel van de kosten.”
“Zo moeten de ondernemers in Atjoni en bovenstrooms ook doen: zij moeten met een deel van de kosten voor hun veiligheid inkomen anders ga je ook daar laplapu-maatregelen krijgen en over een maand gaat alles weer zoals van oudsher.”
"Zoals in de kleinschalige goudsector: zijn na die mijnramp al aangekondigde maatregelen voor een hogere veiligheid en ordening doorgevoerd?”
“Misschien is er een commissie nog bezig al die maatregelen in kaart te brengen en met stakeholders te praten, te praten en nogmaals te praten.”
“Geen daden, maar woorden, dat lijkt steeds weer onze ware wapenspreuk.”
“Dan tekent onze vertegenwoordiger bij de Europese Unie op 15 november jongstleden dat Samoa-verdrag, waar al onze kerken na anderhalve maand erachter komen dat ze het met bepaalde ethische clausules in dit verdrag niet eens zijn en dat Suriname zijn ondertekening moet intrekken.”
“Ik denk dat dát niet zal lukken: getekend is getekend, punt uit.”
“Die verlate reactie kwam misschien omdat deze nieuwe clausules niet eerst in DNA zijn besproken en terecht stellen de verzamelde kerken dat dát had moeten gebeuren.”
“Weer zo een zaak die er snel doorheen gedrukt is, hoewel het grotendeels een  verlenging van een oud verdrag was, met alleen een paar toevoegingen, updates.”
“En juist daar wringt de schoen bij zowat al onze kerken."
“En een paar Caribische landen, zoals Jamaica en Trinidad, hebben juist om die toegevoegde clausules geweigerd dit Samoa-verdrag te ondertekenen.”
“Maar meester, wat is dat Samoa-verdrag nou precies? En wat zijn die bijgevoegde clausules waar de kerken niet mee eens zijn?”
“Enkele Europese landen, voornamelijk Engeland en Frankrijk, sloten in 1975 een verdrag met hun ex-koloniën, de meeste in Afrika, een kleiner aantal in het Caraïbisch gebied en in de Pacific, oftewel de Stille Oceaan. Daarom werd en wordt deze groep genoemd: de ACP-landen.”
“Met welk doel?”
“Om via aanlokkelijke leningen, balanssteun en  handelsvoordelen toch hun invloed in hu ex koloniën te behouden; Nederland was er ook bij; we waren  toen net onafhankelijk. Zo ontstond onze band met de EU, toen nog EEG, en kon bijvoorbeeld onze cargorijst voordelig Europa binnenkomen.”
“Ja, maar die Europeanen zijn toch geen filantropen?”
"Absoluut niet, daarom stelden ze natuurlijk bepaalde eisen. Eerst ging het om economische en handelsregelingen, later kwamen er ook wat politieke dingen bij, maar die overheersten niet.”
“Maar dit leerden we nauwelijks op school, alleen maar dingen over wreedheden en opstanden tijdens de slavernij.”
“Maar niets verhinderde jullie om je breder te oriënteren. Die eerste overeenkomst tussen de EEG toen, met al deze ex koloniën werd genoemd: de Lomé-overeenkomst, naar het plaatsje in een van de Afrikaanse landen waar het werd gesloten. Daarna had je om de vijf jaren een verlenging:  Lomé-2, Lomé-3, totdat het in het jaar 2000 vervangen werd.”
“Dus deze steun kregen we, los van de Nederlandse ontwikkelingshulp?”
“Klopt.”
“En toch zijn we ondanks al deze steun zo verpauperd geraakt! Dat zal toch niet door het laplapu en dieftig beleid van onze politici komen?”
“Nee, echt niet, helemaal niet; dat komt door ons, hardwerkende burgers, dat we zo sterk economisch achteruit zijn gegaan. Ja toch?Maar goed, de Lomé overeenkomst werd in het jaar 2000 vervangen door de Contonou-agreement en die gold voor 20 jaar.”
“Dus als ik het goed heb, is die overeenkomst intussen vervallen en vervangen door de Samoa-overeenkomst, omdat die op Somoa is getekend, ook voor de komende 20 jaar.”
“Klopt helemaal, beste jongere vriend in ons midden.”
“Maar wat zijn die toegevoegde clausules waar al onze kerken zo tegen zijn?”
“Lees dan hun artikel op Sterrennieuws maar, in plaats van die nietszeggende nieuwjaarsboodschappen van al die kletskoek-politici. Dan zie je ook een foto van onze vertegenwoordiger bij de EU, ene Gillebert van Weetikveel, die de overeenkomst op Samoa tekent.”
“Maar die nieuwjaarsoverdenking van de Doeman Alfa-si vond ik goed.”
“En ook het artikel over ‘Mijn familienaam’ vond ik lezenswaardig. Zie je waarom ik jullie vraag om hier geen familienamen te gebruiken; zovelen dragen die naam.”
“En de meeste van al die nieuwjaarsboodschappen? Vijf tot tien alinea’s met wat deze regering allemaal fout deed en een halve alinea met dromerige, vaak onbruikbare oplossingen. Wat heb je daar nou aan?”
“Dat je op hun moet stemmen, dan gaan zij het goed doen en ons uit de crisis halen.”
“Helaas wordt het na 2025 hoogstwaarschijnlijk een coalitie van twee van deze drie: VHP, NDP of ABOP. Willen we echt verandering, dan moeten we mikken op 2030.”
“Heren, ik moet weg, ik ga wat feesten en daarna is het heel zuinigjes doen in januari. Ik wens jullie vooral een goede gezondheid in 2024.”
“U ook meester, maar voordat u vertrekt: gaat ‘hij’ nou achter tralies ja of nee?”
“Om jullie eerlijk te zeggen: dat kan me geen fluit schelen. Zachte of harde landing? Ze bekijken het maar. Ik kijk liever naar m’n portemonnee en naar dat wapengekletter vlakbij. De Engelsen hebben al een oorlogsschip aangemeerd in Georgetown. Na al die eeuwen zijn ze er weer. Oil and gas brengen poepvliegen van links en rechts.”
“Laat onze oil and gas daarom maar liever voorlopig rustig onder de zeebodem liggen.”
“Ja, proost daarop.”
 
Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May