HVB: 2023 jaar van wanprestatie en teleurstelling
31 Dec, 10:45
foto


Wij sluiten een ongekend turbulent jaar 2023 af en zijn intussen straks zeventien maanden verwijderd van de verkiezingen. De hoop van vele politieke partijen is dat komende verkiezingen het politiek firmament in Suriname zullen veranderen en in het teken zullen staan van hervorming en vernieuwing. Na 50 jaar onafhankelijkheid zullen wij eens eindelijk het roer fundamenteel moeten omgooien en weglopen van partijleiders die loze beloften doen en willens en wetens geen inhoud daaraan geven.

Wij komen als partij er niet onderuit om bij de afsluiting van het jaar 2023 stil te staan bij de wanprestaties van deze regering. Een democratisch tot stand gekomen regering die echter de link met de samenleving totaal kwijt is geraakt. Een regering die na de zwarte dag van 17 februari 2023 de rug naar het volk gekeerd heeft. Wie had verwacht dat de regering na deze donkere dag voortgekomen uit massale onvrede, het roer zou omgooien heeft het glad mis gehad. Niets wijst er op dat de regeringspartijen het pad van narcisme en nepotisme hebben verlaten. Na bijna 4 jaar alles in de schoenen van de vorige regering blijven werpen biedt geen soelaas meer. Pogingen van de HVB op onze speurtocht positieve acties van deze regering tegen te komen, stuiten steeds weer op  ad hoc handelingen en verrichtingen waarbij het groepsbelang prevaleert. Voorbeelden hiervan zijn in overvloed.

Grondbeleid en infrastructuur
Het grondbeleid blinkt uit in chaos en favoritisme tot wanbeleid. Zonder een wet op ruimtelijke ordening wordt domeingrond eerst in grondhuur en dan vervolgens in eigendomsgrond omgezet. De regering geeft grote lappen domeingrond in grondhuur of concessie uit aan stichtingen voor zogenaamde productie doeleinden. De wettelijke bescherming van inheemsen en tribale volken op hun  grond komt maar NIET van de grond.  De HVB roept vooral ondernemende burgers en instellingen op om bedachtzaam te zijn bij het nemen van beslissingen op grond van het "Staatsbesluit Grondconversie". Bij nietig verklaring zullen de gevolgen voor u als burger niet te overzien zijn.

Empathieloze volksvertegenwoordigers
De regeringsgezinde volksvertegenwoordigers die in de eerste helft van regeerperiode zich af en toe kritisch hadden uitgelaten hebben thans met vereende krachten in navolging van hun regering zich tegen het volk gekeerd. Een "Voorbereiding tot Nationaal Dialoog" werd door de president gelanceerd waarbij groeperingen uit de samenleving werden opgeroepen voor een moment van "voor-overleg" om te komen tot nationaal dialoog. Talrijke consultaties hebben tot heden niet tot concrete resultaten geleid. Dit nationaal dialoog-zonder-eind, kan niet anders worden gekwalificeerd dan je reinste vorm van volksverlakkerij.

Fragiel financieel-economisch beleid

De HVB brengt in herinnering dat de huidige president en zijn partij voorafgaand aan de verkiezingen in de drang om politieke macht te verwerven tal van beloften heeft gedaan. Zo zouden instituten als de Centrale Bank van Suriname, de Sociaal Economische Raad en andere staatsorganen worden versterkt en geïnstitutionaliseerd. De trend van deze loze beloften wordt in verhevigde vorm nu voortgezet. De wrange vruchten van het desastreuze beleid zijn de torenhoge inflatie, armoede en criminaliteit terwijl corruptie, nepotisme hun piek in de Surinaamse historie opzoeken.

De finaal mislukte OMO’s zijn een voorbeeld van selectieve schulderkenning die onze  economie in de categorie van landen met de hoogste inflatie ter wereld heeft gebracht. Toch blijft men volhouden dat het de schuld van de vorige regering is dat pas na drie half jaar herschikking is bereikt met de schuldeisers. Wie durft de vraag te stellen wat de regering aan het verhogen van onze verdiencapaciteit in concreto heeft gedaan? Het aantal plannen en voornemens is ten opzichte van de vorige regering mogelijk wel verveelvoudigd.   

Desastreus sociaal beleid
Dat het IMF in hoogst eigen persoon het sociaal beleid van regering Santokhi aan flarden moest schieten spreekt boekdelen. Het a sociaal beleid van de regering in de afgelopen periode heeft een enorme sociale en maatschappelijke schade aangericht aan de bevolking die niet te overzien is. De blijvende exodus van kaders voor een beter bestaan elders is de consequentie hiervan. Onvoorstelbare incompetentie op het ministerie van Sozavo en zijn werkarmen, wordt gemakshalve opgelapt met de zoveelste presidentiële commissie is terwijl de president himself de halve wereld rondreist onder het mom van internationale betrekkingen.

Ofschoon er nog genoeg voorbeelden van wanbeleid te noemen zijn, roept de HVB op tot saamhorigheid onder alle groepen binnen de samenleving. De partij zal zich blijven inzetten om alle mogelijke persoonlijke en groepsbelangen te verenigen in EEN Surinaams belang en spreekt de wens uit dat het nieuwe jaar 2024 er een wordt van verbroedering en verlichting voor alle Surinamers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May