Het rookgordijn van de pagara’s van Owru Yari
30 Dec, 22:43
foto


Vandaag, zijn we minder dan 1 dag verwijderd van Owru yari 2023 en minder dan 2 dagen van Nyun Yari 2024. De afgelopen dagen wordt traditioneel volop gefeest, op naar het hoogtepunt van 31 december, de pagara estafette met de vele bands in Paramaribo en omstreken. Alcohol en muziek zullen rijkelijk vloeien en klinken en vergeet ook niet de vele smakelijke gerechten. 

De afgeschoten pagara’s zullen oorverdovend klinken. We zullen dansen, jong en oud, arm en rijk, zonder te kijken naar etniciteit, politieke kleur, religie, seksuele voorkeur en uiterlijk. We zullen dansen alsof ons leven ervan afhangt en zullen deze dagen al onze zorgen vergeten. We zullen vele vrienden ontmoeten, die we maanden of jaren niet hadden gezien. De warme Sranan brasa en goede wensen, vaak onder invloed van minimaal een 2% alcohol, zullen natuurlijk niet ontbreken. Owru Yari viering in Suriname, een ware toeristische attractie. “Suriname, hier of daar moet je zijn” is het advies.  En het feesten zal zeker voortduren tot de 1e week van januari 2024.

Maar uiteindelijk zullen ook nu weer de rookwolken van de pagara’s optrekken, Suriname roodgekleurd, met de natte overblijfselen van de afgeschoten pagara’s achterlatend vanwege de terugkerende januari regens. Velen met barstende hoofdpijn van o.a. de genuttigde alcohol en van het oorverdovend geluid van de pagara’s. De intussen zijn bezoekende familieleden en toeristen vertrokken en de vele huizen en hotels weer leeg. Een bijtende leegte zal zich doen gevoelen. Dan zal uiteindelijk ook het besef doordringen tot velen, dat hun portemonnees leeg zijn en de kosten van levensonderhoud voor de maand nog dienen te worden voldaan. En, dat we nog steeds leven in een sociaaleconomische crisis.

De maand januari wordt dan zeer sadistisch een heel lange maand. Dan zal het langzaam tot ons doordringen, dat niks is veranderd in onze situatie en dat we ons gewoon nog zorgen moeten maken in privé en over de toekomst van ons land. Namelijk, dat de kleinschalige goudsector nog ongeordend is, de criminaliteit nog steeds hoogtij viert en de regering niet opgewassen schijnt te zijn tegen de criminelen, de koning nog steeds loyaliteit kiest boven deskundigheid, het 8 december vonnis nog uitgevoerd moet worden, etnische politiekvoering in 2024 de boventoon zal voeren. 

Velen van ons zullen weer in de val gaan trappen, de subsidies zullen verder worden afgebouwd, de koopkracht verder zal dalen, regeringspartijen en bekende politieke partijen zullen weer gesponsord worden met duister en zwart vermogen. De mensen die van de economie een poespas hadden gemaakt zullen weer in de rij staan om te pogen ons opnieuw te brainwashen met een revolutie gewauwel en anti-Nederland retoriek, dat de stem - slim leugenmachines in de steiger staan om ons weer op een andere slimme manier knollen voor citroenen te verkopen en de “Chan-tabelen” zich gewillig laten omkopen door de onderwereld om zwart geld wit te mogen wassen. 

Maar ondanks dit alles, zullen vele nog met nostalgie praten over die ene Owru Yari: fa a por en hoe geweldig het was. Op dus naar Owru Yari 2024. Trouwens, in leven en welzijn DOE ik ook weer mee aan de Owru Yari viering van 2024. Evenwel met de hoop en het geloof dat als we goed DOEn nastreven en ondersteunen, de Owru Yari vieringen na 2024 en de start van de opeenvolgende jaren rooskleuriger zullen zijn. 

Ten slotte: Wan Bun Nyun en DOE Yari mi e winsi ala Sranansma, a winsi pe un de!

Steven Alfaisi
Voorzitter DOE
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May