Oekraïne vernietigt opnieuw Russisch oorlogsschip
26 Dec, 14:49
foto
Er ontstond een enorme explosie toen het Russische oorlogsschip werd getroffen door een raket. (Beeld via BBC)


Oekraïne heeft tijdens een nachtelijke aanval een groot Russisch oorlogsschip op de Krim met kruisraketten getroffen, waarbij ten minste één persoon omkwam. De aanval zou elke Russische poging om nog meer Oekraïens grondgebied langs de kust van de Zwarte Zee te veroveren, kunnen belemmeren.

Het Russische ministerie van Defensie, geciteerd door persbureau Interfax, zei dat Oekraïne vanuit de lucht gelanceerde raketten had gebruikt om de Krim-haven Feodosia aan te vallen en dat het grote landingsschip Novocherkassk beschadigd was.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigu, heeft president Vladimir Putin gedetailleerd ingelicht over de aanval, aldus het Kremlin. Rusland annexeerde de Krim in 2014 van Oekraïne, een actie die Kiev en het Westen veroordeelden als een illegale inbeslagname.

Woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Yuriy Ihnat, zei dat hij dacht dat het moeilijk zou zijn voor de Novocherkassk – die tanks en gepantserde voertuigen kan vervoeren en kan worden gebruikt om troepen aan land te zetten – om opnieuw in dienst te komen.

"We kunnen zien hoe krachtig de explosie was, hoe de ontploffing was. Daarna is het heel moeilijk voor een schip om te overleven, omdat dit geen raket was, dit is de ontploffing van munitie", vertelde hij aan Radio Free Europe.

Oekraïne had bij de aanval kruisraketten gebruikt, zonder te specificeren welke soort, zei Ihnat. Zowel Groot-Brittannië als Frankrijk hebben Kiev van dergelijke raketten voorzien.

Rusland heeft laten doorschemeren dat het mogelijk meer Oekraïens grondgebied langs de kust van de Zwarte Zee wil veroveren. Putin zei eerder deze maand dat Odessa, het hoofdkwartier van de Oekraïense marine, "een Russische stad" was.

Op beelden die op Russische nieuwskanalen op Telegram waren geplaatst, zogenaamd vanuit de haven, waren krachtige explosies te zien die tot ontploffing kwamen en branden.

Niet-geverifieerde video's op sociale media die beweerden de aanval vast te leggen, toonden een enorme explosie en opzwellende vlammen die de nachtelijke hemel verlichtten. Op een niet-geverifieerde foto overdag, waarvan Oekraïense bloggers beweerden dat deze de overblijfselen van het schip liet zien, was een verkoolde, langwerpige klomp puin afgebeeld die bij een kade uit het water tevoorschijn kwam.

Doelwitten Krim
Sergei Aksyonov, de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de Krim, zei op Telegram dat één persoon was gedood. Volgens persbureau RIA zijn vier mensen gewond geraakt.

Hoewel een Oekraïens tegenoffensief weinig winst op het slagveld heeft opgeleverd en het Russische leger op verschillende plaatsen het initiatief heeft herwonnen, is Oekraïne erin geslaagd een reeks aanvallen uit te voeren op de Krim, het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot, waarbij ernstige schade werd aangericht.

Eerdere aanvallen waren gericht op schepen in droogdokken, oorlogsschepen afgemeerd in de belangrijkste haven van Sebastopol, vliegvelden, het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot en de brug die Zuid-Rusland met de Krim verbindt.

Gedurende de hele oorlog heeft Rusland zijn vloot gebruikt om de toegang van Oekraïne tot de Zwarte Zee, de belangrijkste exportroute voor de landbouw- en staalexport, die een aanzienlijk deel van de economie van het land vormden, te belemmeren.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy grapte op Telegram dat zijn luchtmacht de Russische onderzeebootvloot had uitgebreid door het landingsschip te beschadigen. "Er zal geen enkele vredige plek zijn voor de bezetters in Oekraïne", schreef Zelenskiy.

De Oekraïense luchtmacht zei dat haar piloten Feodosia omstreeks 02.30 uur lokale tijd hadden aangevallen en de Novocherkassk hadden vernietigd.

"En de vloot in Rusland wordt steeds kleiner! Dank aan de piloten van de luchtmacht en alle betrokkenen voor het filigrane werk!" zei de commandant van de Oekraïense luchtmacht, Mykola Oleshchuk, op Telegram.

Sergei Markov, een voormalige adviseur van het Kremlin, zei op Telegram dat het duidelijk was dat Rusland in tijden van oorlog geen gedetailleerde informatie over de aanval zou vrijgeven, maar zei dat Rusland meer moest doen om zijn bezittingen op de Krim te beschermen.

"Het is duidelijk dat de luchtverdedigingssystemen van de Krim moeten worden versterkt. En het is duidelijk dat Oekraïne de kans moet worden ontnomen om Rusland te raken", zei Markov.

Feodosia, met ongeveer 69.000 inwoners, ligt aan de zuidkust van het Krim-schiereiland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May