Argentinië: Protestorganisatoren zullen veiligheidskosten moeten dekken
23 Dec, 17:04
foto
Mensen wonen een protest bij tegen het aanpassingsbeleid van de Argentijnse president Javier Milei in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


De organisatoren van het eerste protest tegen de regering van de Argentijnse president Javier Milei zullen tienduizenden dollars moeten ophoesten om de kosten te dekken van de veiligheidstroepen die bij de demonstratie worden ingezet, zei de regeringswoordvoerder vrijdag.

Duizenden mensen kwamen woensdag naar de mars om zich te verzetten tegen de bezuinigingsmaatregelen van Milei en om de dodelijke protesten uit 2001 te herdenken die volgden op de economische ineenstorting van het land.

Woordvoerder Manuel Adorni zei dat een zware inzet van politie, paramilitaire officieren en anti-oproerkrachten 60 miljoen pesos kostte (US$73.000 tegen de officiële wisselkoers).

"Het wetsvoorstel zal naar de sociale bewegingen worden gestuurd", die "de verantwoordelijkheid zullen dragen voor de kosten die niet op de schouders van de burgers mogen vallen."

De organisatoren hadden het zware vertoon van veiligheid bekritiseerd als een poging tot provocatie.

"Dit doet me denken aan de dictatuur" van 1976 tot 1983, zei Eduardo Belliboni, leider van de linkse beweging Polo Obrero.

De veiligheidsoperatie stond vanuit het hoofdbureau van politie onder toezicht van Patricia Bullrich, de minister van Veiligheid van de rechtse president, zo bleek uit televisiebeelden.

De regering van Milei heeft geprobeerd de honderden jaarlijkse verkeersblokkadedemonstraties in de hoofdstad een halt toe te roepen, en heeft ook gedreigd de sociale bijstand in te trekken van degenen die wegen blokkeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May