Verkeersveiligheid verantwoordelijkheid burgers en regering
21 Dec, 07:11
foto
Assembleelid Invanildo Plein, initiatiefnemer van de Wet Instelling van de Verkeersautoriteit.


Bij de voortzetting van de behandeling van de Wet Instelling Verkeersautoriteit, zijn de initiatiefnemers en de regering aan het woord gekomen. Initiatiefnemer Ivanildo Plein (NPS) zei dat verkeersveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van de burgers en de regering. Hij deed een oproep aan burgers om een bijdrage te leveren aan het ordenen en reguleren van het verkeer, zodat er minder verkeersdoden zijn in de toekomst. 

Plein vroeg egoïstisch gedrag, het overschrijden van de maximale toegestane snelheid, door rood licht rijden, verkeerd parkeren, rijden zonder rijbewijs, rijden terwijl diep in de glazen is gekeken, telefoneren tijdens het rijden en rijden zonder seatbelt, achterwege te laten. Volgens hem hebben niet alleen burgers, maar ook de regering heeft een rol te vervullen. Zo moet de politie zorgen voor ordening en handhaving en het ministerie van Openbare Werken voor begaanbare werken en aanleg van wegmeubilair.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport  is verantwoordelijk voor de tertiaire wegen, terwijl het Onderwijs ervoor moet zorgen dat kinderen vanaf het basisonderwijs leren over gedrag in het verkeer. Plein vindt het onderdeel over verkeer nu sterk verouderd. Daarnaast moet het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu zorgen voor de ruimtelijke ordening in het land. “Hoe komen nieuwe gebieden tot stand en hoe zal het verkeer zich ontwikkelen”, zei Plein. Het doel van de wet is dat alle ministeries en actoren vertegenwoordigd zijn in de autoriteiten en zorgen centrale aansturing en monitoring van het verkeersbeleid.

Plein vroeg ook om het beginkapitaal van SRD 2 miljoen nader te bekijken en legde de nadruk op verzelfstandiging van de autoriteit na enkele jaren. Plein en Ebu Jones (NDP) stelden de regering vragen over hun standpunt over de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. Dit, omdat de regering deze wet on hold had gezet, maar het nu opneemt in een andere wet als bron van inkomsten voor de autoriteit. Parmessar voerde aan dat de regering doorgaat met lastenverzwarende maatregelen voor het volk daar is opgenomen dat 10% van de gelden van verzekeringsmaatschappijen moet gaan naar de autoriteit. Dit zal volgens hem afgewenteld worden op de bevolking, omdat de premies gewoon verhoogd zullen worden.

Mede-initiatiefnemer Edgar Sampie (ABOP/PL), was kort in zijn betoog en zei dat een van de beweegredenen voor de initiatiefwet is omdat er te veel losse organen zijn die zich bezighouden met verkeersveiligheid en de informatie naar elkaar toe niet best verloopt. “Met dit orgaan willen we dat wegwerken”. Sampie merkte op dat er in de wet rekening is gehouden met alle stakeholders en dat hij staat achter de wet zoals die is ingediend.

Rabin Parmessar (fractieleider NDP) zei dat het continu blijkt dat handhaving enorm zwak is. “Als simpele zaken zoals bermen en kruispunten met hoog wied niet onderhouden worden, dan komen we niet ver. Op sommige kruispunten kan je niet eens 10 meter verder kijken”. Hij riep op om de handhaving en ondersteunende infrastructuur in orde te maken voor de veiligheid in het verkeer. Jones zei dat het regelen van het verkeer middels een wet belangrijk is, maar vroeg de initiatiefnemers waarom er geen rekening gehouden is met de technische zaken die in een goede wet zouden moeten zijn. Volgens hem is de voorbereiding niet wat het wezen moet.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei in zijn beantwoording dat er concrete maatregelen worden genomen om de verkeerveiligheid te garanderen op kort, middellang en lang termijn. Op kort termijn wordt er een actieplan geformuleerd waarbij afdeling verkeer van het KPS intensief controle uitvoert op rijden zonder rijbewijs, rijden door rood, rijden onder invloed van alcohol, rijden boven de toegestane snelheid, het gebruik van de telefoon tijdens het rijden, rijden zonder seatbelt en het rijden zonder verzekering en keuring. De voorlichting wordt geïntensiveerd middels het gebruiken van digitale verkeerseducatie.

Over de filevorming aan de Indira Gandhiweg, Kwatta en Magenta, zei de bewindsman dat dit de oorzaak is van een grote hoeveelheid voertuigen die zich over bepaald wegennet moet verplaatsen naar de veelal meest bewoonde gebieden. Voorgesteld wordt een aanpassing van werkuren te overwegen in de veronderstelling dat ook de capaciteit van het verkeer zich spreidt. De minister had meer tijd nodig om op alle vragen in te gaan en zal op een nader te bepalen moment verder ingaan op de rest van de vragen van het parlement.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May