Guyana: Na 20 jaar begrotingstekort, nu begrotingsoverschot
17 Dec, 20:49
foto
Een olietanker nadert de FPSO Liza Destiny voor de kust van Guyana.


Het economische landschap van Guyana onderging een grote transformatie in 2022, toen de lopende rekening van het land verschoof naar een overschot van 23,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Deze opmerkelijke verandering komt na twintig jaar van aanhoudende tekorten. Volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) wordt deze ommekeer voornamelijk toegeschreven aan de bloeiende oliesector, waarbij de olie-export met ruim 200% groeit, en daarmee feitelijk de stijging van de import overtreft die wordt veroorzaakt door de toegenomen import van diensten in de oliesector en de hoge grondstoffenprijzen.

In een rapport over zijn Artikel IV-consultatie in Guyana zei het IMF dat de verschuiving naar een overschot op de lopende rekening ook een positief effect heeft gehad op de nationale besparingen, die zijn gestegen tot 33,7% van het bbp; voorheen was dat -17%. Deze stijging wordt gevoed door bijdragen van zowel de private als de publieke sector. Het IMF merkte op dat, hoewel de invoer van investeringen in de oliesector voorheen tot aanzienlijke tekorten op de lopende rekening had geleid, de aanhoudend hoge olieproductie naar verwachting in de toekomst overschotten op de lopende rekening zal handhaven.

In 2022 groeide de oliesector in Guyana opmerkelijk met 124,8%, waarbij de totale productie 101,4 miljoen vaten ruwe olie bereikte. Deze substantiële groei is grotendeels te danken aan de start van de productie in de drijvende productie-eenheid Liza Unity, naast de productie van de Liza Destiny, waardoor de gemiddelde productie voor het jaar op 297.000 vaten per dag (bpd) komt.

De opwaartse trend in de olieproductie in Guyana begon in 2019 met de start van het eerste project. In 2023 werd het Payara-project gestart, waardoor de productiecapaciteit werd opgevoerd tot 620.000 vaten per dag. Verwacht wordt dat de productie begin 2024 de volledige capaciteit zal bereiken. Met verschillende andere projecten gepland voor lancering in 2025, 2026 en 2027, wordt verwacht dat de productie voor de kust van Guyana de 1,3 miljoen vaten per dag zal overschrijden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May